Внушителна изложба с рисунки и керамика на Николай Гърков представя красотата на буквите в Творителница „О`Писменехъ!“

0
640
изложба - Николай Гърков

Внушителна изложба „Времето и буквите“ с рисунки и керамика откри Николай Гърков в Творителница „О`Писменехъ!“ в Плевен. Експозицията представя силата и красотата на знаците, с които записваме словото. На особен интерес от автора се радват глаголицата и кирилицата. 14 са творбите, посветени на различни интерпретации на буквата Н.

Провокацията за изображението на първата от тях идва от Диян Павлов – Джими, който откри събитието с въздействащите първи редове от Библията – за Началото на началата и Словото, като творческа субстанция. Гърков прегръща идеята да изобрази главната буква на собственото си име по нестандартен начин и вдъхновението не го напуска, докато не създава цяла серия.

Представените творби са изключително разнообразни. Сред тях има както живопис, така и графика, рисунки с темпера и други материали, изящна керамика – от миниатюри и керамични пана до мащабни триизмерни работи. Представени са произведения, вдъхновени от античната римска вила „Армира“, която се намира в близост до Ивайловград и е паметник на културата с национално значение. Тук са и реплики на предмети, открити в праисторическото селище в местността „Редутите“, край село Телиш, Плевенско.

Темата за силата на буквите и тяхната неразгадана до днес сила отдавна вълнува Николай Гърков. В качеството си на преподавател, какъвто е до неотдавна, не спира да провокира учениците си да създават творби, в които да вплитат българските азбуки, а до днес продължава да търси отговорите на въпросите за произхода на символите на буквите, както и за техния скрит смисъл.

Николай Гърков получи специални поздравления за изложбата си от целия творчески екип на Художествена галерия „Илия Бешков“ – Плевен, който го уважи с присъствието си. Много впечатлени бяха и многобройните посетители на експозицията. Беше спазена и установената традиция в Творителница „О`Писменехъ!“ предишният автор с изложба да подари своя творба на следващия. В случая своя картина поднесе Марияна Иванова – Миа.    

Творецът подари на галерията своя керамична пластика, която изобразява светите братя Кирил и Методий. Работата вече е експонирана в екстериорното пространство и веднага буди възхищение у посетителите. „Да получиш такъв емоционално скъп подарък в навечерието на най-българския празник – 24 май, определено има някъкъв символизъм, знак свише и огромното благородство, човешка доброта и любов! Благодаря ти от сърце, Николай Гърков! Твоята творба съвсем логично намери своето най-добро място – Творителница „О’Писменехъ!“, коментира по повод прекрасния жест Диян Павлов – Джими.

Изложбата на Николай Гърков може да бъде посетена до 4 юни 2021 г.

Биография на Николай Гърков

Творецът е роден в гр. Свищов. Завършил е Факултета по изобразителни изкуства при ВТУ „Св. Св. Кирил и Методи” в гр. Велико Търново – със специалност „Скулптура”, а негов преподавател е проф. Ненко Марков. Участва в десетки общи изложби в страната и чужбина, има и няколко самостоятелни. Член е на Съюза на българските художници. От 1993 г е учител по изобразително изкуство в СОУ”Д-р Петър Берон” в гр. Червен бряг.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here