Пиесата „Три пълни обиколки на света“ донесе на Оля Стоянова Голямата награда на Националния конкурс за българска драматургия „Иван Радоев”

0
928
Оля Стоянова, Димитър Кабаков
Оля Стоянова и председателят на журито на конкурса Димитър Кабаков.

Пиесата „Три пълни обиколки на света“ донесе на Оля Стоянова Голямата награда на 11-я Национален конкурс за българска драматургия „Иван Радоев”. Специален плакет, изработен от скулптора Георги Чапкънов, 2 000 лв и диплом й връчи на церемония тази вечер директорът на ДКТ „Иван Радоев“ Васил Василев, който уточни, че това е последният плакет от този автор. Водещи на вечерта бяха актрисите Мариета Калъпова и Мария Йорданова.

„Ако като автор имам свободата всички решения да вземам само аз, то театърът е тежка и сложна машина и трудно се бута, освен ако нямаме екип зад гърба си, с който говорим на един и същ език. Бих искала всички, които сте тук и правите театър, той да ви носи усещане за смисъл“, каза в обръщението си към аудиторията Оля Стоянова, която е радиожурналист в БНР, а преди 10 години започва да пише пиеси.

Поощрителна награда за млад автор до 40 години и парична премия получи Иван Димитров за пиесата „Пожар“. В тази категория беше връчена още една награда – на Николай Петков за пиесата му „Въздигане от синьо“. Журито не е отличило куклена пиеса тази година, информира неговият председател Димитър Кабаков, директор на ДТ „Любомир Кабакчиев“ в Казанлък. Наградата на актьорите, която се връчва за първа година, отиде при Катя Димова за нейната творба „Трийсет и два такта“. Отличието за плевенски автор получи Стефан Кръстев за „Кратка пиеса за любов“.

В конкурса тази година участваха 64 пиеси, 20 от които куклени. От тях бяха номинирани 10 пиеси, от които журито излъчи победителите. Националният конкурс за българска драматургия „Иван Радоев” се провежда от 1994 г., през две години. За това време в него са участвали около 600 пиеси. Организатори на събитието са Министерството на културата, Община Плевен и Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен.

Празничната вечер продължи с премиера на спектакъла „Опашката“ от Захари Карабашлиев с режисьор Явор Гърдев. В ролите се превъплътиха обичаните и изявени актьори Владимир Карамазов, Надя Керанова, Михаил Билалов, Екатерина Стоянова, Бориса Сарафова, Красимира Кузманова – Кокран, Адриан Филипов, Антъни Пенев, Диана Ханджиева, Александър Кънев, Ованес Торосян, Асен Данков.

Владимир Карамазов, снимка – Стефан Н. Щерев

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here