Изложба със старопечатни издания на няколко века показва 152-годишната библиотека на читалище „Съгласие 1869“ в Плевен

0
329
Изложба в "Съгласие 1869"

Специално за празника на българската просвета и култура 24 май читалище „Съгласие 1869“ показва на плевенчани и гостите на града уникални издания, притежавани единствено от 152-годишната му библиотека. В три витрини са подредени ръкописи, старопечатни книги и периодика. Посетителите ще видят най-стария документ в колекцията – пергаментов лист на евангелие от ХІІІ век, требници от 1844 и 1842 г., най-старата старопечатна книга на български език, притежавана от библиотеката – „Различни поучителни наставления“ и отпечатана през 1819 г. в Будапеща.

В духа на празника ще бъдат представени и книги с педагогическа насоченост – три от тях са на създателя на плевенското читалище „Съгласие“ – Нестор Марков. Посетителите ще видят и ботаника от Габровското училище – ръкопис от 1890 г. Сред интересните ръкописи са този на монаха от манастира „Св. Георги“ – Нафталин Маринов, както и сборник с „Песни за първоначалните ученици“ от 1872 г.


Показана е Библия, отпечатана в Цариград през 1871 г., частичен препис на кондика на плевенската църква „Св. Николай“. Вечният календар със зодии и съновник – ръкопис от ХІХ век, ще е отворен на зодия Близнаци, а списанието „Смесена китка“, издавано от П. Р. Славейков в Букурещ – на месец май 1852 г. Централно място в изложбата има „Житие на святого Кирила и Методия“ от 1865 г.


Ценните колекции на библиотеката при НЧ „Съгласие 1869“ са дигитализирани и могат да се намерят в раздела „Дигитална библиотека“ на сайта на читалището. Повече за нея може да се научи от презентацията, която ще тече успоредно с представянето на изложбата в зала Фоайе на читалището от 11 до 17 часа.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here