Откриват IV-я Международен конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова“ днес

0
485
Международен конкурс

IV-ят Международен конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова“ ще бъде открит днес, 22 май 2021 г. Събитието ще се състои от 16 часа в зала „Културен живот на Плевен“ на Регионалния исторически музей. Ще бъде изтеглен жребий за реда на участниците, които ще се явяват по видове гласове. За призовите места ще се конкурират над 30 певци от България, Китай, Сърбия, Хърватия, Венецуела.

Конкурсът ще се проведе в два тура. В първия, който започва на 23 май от 10 часа в читалище „Съгласие 1869“, кандидатите изпълняват една ария и кабалета по избор и песен от български композитор, а във втория, който ще е на 24 май от 11 часа – една ария от Моцарт и една ария по избор, различна от изпълнените в първия тур.

Заключителният концерт на лауреатите ще е на 25-ти май от 19:00 ч. на Водната каскада в центъра на Плевен. В събитието участват още Плевенската филхармония и Общински хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева. При лошо време концертът ще е в зала „Емил Димитров” на читалище „Съгласие 1869“.

Журито на конкурса ще оглави маестро Найден Тодоров – директор на Софийска филхармония, който бе негов председател и в третото издание. Другите членове са проф. Нико Исаков – декан на Вокалния факултет на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София, и изтъкнатите оперни певци Дарина Такова и Калуди Калудов.

Ще бъдат присъдени три награди за жени на стойност 3 000 лв, 2 000 лв и 1000 лв и три награди за мъже на същата стойност. За най-добро изпълнение на българска песен ще бъдат връчени приз и 600 лв. Журито има право да не присъди всички награди, а решенията му са окончателни. 

Фондация „Гена Димитрова” може да присъди награда на добре представил се, но останал извън класирането български участник. На носителите на първи награди ще се осигури участие в концерт на Софийската филхармония.

Международният конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова” се организира от Плевенската филхармония със съдействието на Министерство на културата и община Плевен. Статутът на конкурса (и произтичащите от него общи положения, ред и условие за участие, награди, организационен комитет) е изработен от Гена Димитрова в сътрудничество с маестро Георги Нотев – главен диригент на Плевенската филхармония (2005).

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here