Журналистът, поет и шоумен Кирил Аспарухов гостува в Плевен с новата си стихосбирка „Живот на бис“

1
794
Живот на бис - Кирил Аспарухов

Кирил Аспарухов гостува в Плевен с новата си поетична книга „Живот на бис“. Срещите с публиката ще са две – първата ще е на 21 август 2021 г., от 17 часа, в ресторант „Хумус хаус(бул. „Христо Ботев“ 48А), а втората ще се състои на 22 август 2021 г, от 11 часа, в книжарница „Сиела“ (Мол“Панорама“).  

„Живот на бис“ е 22-та книга в творческия път на автора, който е роден в Петрич, но живее във Варна. Освен поет, той е журналист, артист и шоумен. Последните му творби са отговор на предизвикателството, наречено ковид пандемия. Преодолява, надгражда и се раздава – независимо от перипетиите на времето, споделя Кирил Аспарухов, който прави всичко в живота си с много любов.    

В новата му книга Бялото море на неговото детство в Петрич се кръстосва с Черното море на ежедневието му във Варна. Цялостното звучене на творбата е оптимистично, а авторът се опитва да отговори на въпроса дава ли ни животът право на бис. По шекспировски ни припомня, че пребиваването ни на Земята е пиеса, в която всички ние сме артисти – добри или не толкова, и е важно да си даваме сметка защо сме на сцената.  

Изключително чувствителен и раним, но и носещ огромна сила, когато трябва да сподели истината и да отстоява своята позиция, прекрасен приятел, широко скроена личност с разностранни интереси – така го описват приятелите му. Кирил Аспарухов пази свежото си детско любопитство и оптимизъм и чистосърдечно разтваря вратите към своя интимен и пъстър поетичен свят.

В поетичния сборник има и стихове, посветени на плевенчанката Цветанка Бернард, която е сред спомоществователите на изданието и е организатор на срещите с автора в Плевен. Освен това тя участва и като автор – нейното лично виждане и усещане за живота е представено на последната страница на книгата.

Стихосбирката „Живот на бис“ е дело на издателство „Стено” и е илюстрирана със знакови картини от художника Васил Петров. Премиерата й се състоя на Алея на книгата във Варна – в края на юли 2021 г.

Кирил Аспарухов вече мисли за следващата си книга, защото знае колко е важно да бъдеш полезен и потребен. Той признава, че много хора не осъзнават защо живеят и какви следи оставят след себе си, а неговото убеждение, че човек трябва да е всеотдаен, честен и отговорен в живота си. Вече на 72 години, той продължава да присъства активно в културния живот на Варна. Винаги е на премиера в театъра или в операта. Обича да помага и на млади таланти. Подчертава колко е важна приемствеността между поколенията.

Носител е на престижни награди за културната си дейност, сред които е почетният знак „Златен век“ – сребърен печат на цар Симеон Велики за принос в развитието и популяризирането на културата. Наградата е от миналата година, но заради пандемията беше връчена в началото на юни 2021 г. от заместник-министъра на културата проф. Борислава Танева. 

1 коментар

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here