„Тя в Плевен“ представя Павлина Цветкова и Вероника Бешева

1
703
Павлина Цветкова
Павлина Цветкова

„Тя в Плевен“ представя Павлина Цветкова и Вероника Бешева. Срещата с двете активни дами ще е на 18-ти август (сряда) от 18:00 ч в кафе „Бордо“ (ул. „Сан Стефано“ 14). Входът е свободен.

Павлина Цветкова е главен библиотекар на Детския и Чуждестранния отдели в Регионална библиотека „Христо Смирненски” в Плевен. За себе си тя споделя, че е позитивен и отворен човек – към света и към другите. Събужда се с усмивка и благодарност, че най-близките й хора са добре, след което планира деня си. Винаги е обичала книгите и децата и на работното си място съчетава и двете, ползва и английския език. Казва, че е в хармония със себе си, защото познава добре достойнствата и недостатъците си. Не е имала и няма болни амбиции. Харесва и върши добре работата си, прилага женско търпение и такт, уважава партньорството и цени професионализма и отдадеността. Старае се да насочва женската си енергия към добри и смислени начинания, мотивиращи децата да четат, да развиват своите способности и умения, за да бъдат пълноценни в класната стая на живота.

Тя и екипът прилагат разнообразни индивидуални и групови библиотечно–информационни практики, за да бъдат пълноценни партньори в образованието, да формират навици и да насърчават четенето. Провеждат различни културно-образователни инициативи в партньорство с детски градини, училища, езикови и артшколи. Работят по програми и организират Детски летен университет, като така утвърждават библиотеката като привлекателно място за неформално образование, изява на творчески заложби и социална адаптация на нейните читатели.

Вероника Бешева

Вероника Бешева е артист, сценограф и основател на кукления пътуващ театър „Денница арт“. Сутрин става с надежда за по-красив свят и по-добро човечество, но бързо се връща към неотменните задачи на ежедневието. Нейно дело са куклите и костюмите за различите детски постановки, които представя театърът, освен това се включва и в писането на сценариите, както и в представянето им на сцена.

От доста време вече живее в близко село до Плевен и най-много обича да се занимава с градината и цветята си, както и рисува, когато й дойде музата. Театърът пътува из цялата страна, а взаимоотношенията с хората са най-голямото предизвикателство пред екипа. Споделя, че домът е там, където са семейството и приятелите, а той за нея е Плевен. Вдъхновяват я красотата на природата и красотата в човешките взаимоотношения, а удовлетворението в края на деня идва по различни начини: от добра дума, от добре свършена работа, от среща с приятели и от най-простите неща – усмивките на хората по улицата, целувка от любим човек, прегръдка от приятел. „Без тези жестове животът би бил празен“, убедена е Вороника.

„Тя в Плевен“ представя активните жени от града и дава възможност на момичета и жени с различни истории и в различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали.

Социалният формат е създаден в Пловдив от Академия „Екатерина Каравелова“ през юни 2018 г. с цел да вдъхновява и спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Сега „Тя в …“ обединява над 20 доброволци, които редовно организират форматите в Пловдив, Варна, Габрово, Велико Търново, Сандански и др.

Събитието в Плевен се организира на доброволчески принцип от Николайка Цонева, Петя Василева, Диана Тотинска и Ралица Петрова. Медиен партньор на изявата е „Духът на Плевен“ (spiritofpleven.com).

1 коментар

  1. Госпожи организаторки, неправилно сте озаглавили рубриката си „Активните“ жени на Плевен. Може би трябваше да се казва „Публичните“, защото активни жени, без да са публични са тези зад печките, които искат да нахранят децата си, тези които винаги са насреща при нужда от помощ на децата им, тези които помагат на децата си, когато те имат нужда без да се съобразяват със свободното си време и физическите си възможности. Те просто са на линия, забравяйки за своите интереси и нужди. Тези които не се виждат, но се чувстват. Г-жо Василева, аз съм тази, която предизборно по гербаджийски излъгахте, че ще ми помогнете за облагородяване на кварталната ни детска площадка. А след изборите се правите, че не ме познавате.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here