Жанет Левордашка: Картината е възел от мисли и чувства, отправени към човешкия ум и душа

0
1238
Жанет Левордашка

Изложбата „Живот с живопис“ на Жанет Левордашка беше открита в Творителница „О`Писменехъ!“ при Арт център 3 – Плевен. Изявата е в унисон с установената вече традиция в арт пространството да се представят творци по азбучен ред, който стигна до буквата Ж и Жанет. Пак по установена традиция предходният автор – Евелина Пенева, подари на приемащата творческата щафета специално изработена творба. Домакинът на събитието Диян Павлов – Джими, поднесе работата, а чрез видеовръзка едната авторка пожела успех на следващата. Специално за галерията пък Жанет беше създала колаж с вплетена в него буквата Ж – отворена към небето и здраво стъпила на земята, а в средата й с изправена стълба, която е прозорец към висшето.  

В светлите зали на галерийното пространство авторката подреди 6 изтъкани гоблена, 16 живописни платна и 10 пластики, в някои от които е вплела материали, излезли от употреба и намерили нов живот в творбите й. Повече от 40 години тя създава стенни тъкани пана, картини, инсталации, колажи и пластики, като черпи вдъхновение от природните форми, събрали цялата свежест и дъх на цветята, листата, морските форми, много светлина, която подсилва наситения звучен цвят. „Картината е възел от мисли и чувства, отправени към човешкия ум и душа. Композициите ми стимулират въображението чрез хармония от форми и цветове. Изобразявам природното съвършенство чрез усещането за поезия от небе, светлина и простори, сънища и реолност, обединени в нови форми на безвремие. Съотношението между линии и форми, обеми и плоскости, нежни хармонии и силни ударения постигат усещането за единство“, сподели авторката.

И разказа повече за историята на българския стенен килим, който се обособява като самобитно изкуство благодарение на проф. Марин Върбанов и школата му, която той създаде през 60-те години на миналия век. Жанет има удоволствието да му бъде ученичка през 70-те години на миналия век. У нас стенният килим води началото си от котленските, чипровските, родопските черги, китеници, халища и тръгва по свой собствен път. Българската съкровищница от народни мотиви вдъхновява авторката и я зарежда емоционално, но тя не ги използва буквално – те са пречупени през нейното светоусещане. „Материалът е този, който прави магията на тъканта – със своята топлота, мекота и лъскавина. Използвам вълна, юта, козина, памук, коприна и с помощта на технически похвати, цвят и структура осъществявам художествения замисъл. Чрез комбинираните техники се постига структурен и релефен характер и се откриват нови форми, адекватни на съвременното светоусещане. Стените в нашия интериор ни затварят в едно убежище на мисълта, но очите ни винаги търсят върху голата стена онези цветни петна или материя, които да разрушат геометрията на стената и да я одухотворят. Творбата привлича погледа на зрителя и създава диалога, носи в си в себе си идея и послание, които той сам трябва да открие“, убедена е Жанет Левордашка.

В картините й се срещат абстракцията и импресията – двете течения в изкуството, които я зареждат емоционално. Природният мотив в тях е първообразът и основата, която й дава един поетичен момент или спомен. Всяка живописна творба е палитрата на автора. „Синият цвят ни издига нагоре и ни свързва с небесните простори, червеният е божествената енергия и те взаимно се допълват. Огненият придава сила и динамика със снвоето сияние, това е действен цвят на пречистването и топлината на Христовата кръв. В живописта функциите на цвета са символични и ме зареждат с енергия, правят ме щастлива и ми показват, че ръцете ми са живи“, обобщи авторката. 

       

Биография:

Жанет Левордашка е родена във Враца. Завършва Художествена гимназия в София, а по-късно и Националната художествена академия при проф. Марин Върбанов със специалност „Текстил“. Работи в областта на декоративния текстил, живописта, индустриалния дизайн и инсталациите. Нейни творби са собственост на Националната художествена галерия – София, Музея за декоративно изкуство – София, Художествена галерия – Ямбол, Националната галерия за чуждестранно изкуство – София, държавни институции, музикални клубове, културни домове в България и часни колекции в Англия, Германия, Чехия, Япония, Франция и САЩ.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here