Започва V-ят Международен конкурс за млади оперни певци “Гена Димитрова” в Плевен

0
357
Пламена Гиргинова
Пламена Гиргинова

Започва V-ят Международният конкурс за млади оперни певци “Гена Димитрова” в Плевен. Първият тур ще се проведе днес, 16 май, от 10 часа, в зала “Музикалната слава на Плевен” в Регионалния исторически музей, а вторият тур ще е на 17 май – началният час и мястото са същите. Кандидатите се явяват по гласове и по реда на жребия, който беше изтеглен вчера: баси, баритони, мецосопрани, тенори, сопрани. Участниците в конкурса са над 40. В първия тур те ще изпълняват една ария по избор и песен от български композитор, а във втория – една ария от В. А. Моцарт и една ария по избор, различна от изпълнените в първия тур. Всички арии (текст и музика) се изпълняват в оригинал, а музикалният съпровод е с пиано. Организатор на конкурса е Плевенската филхармония със съдействието на Министерството на културата и Община Плевен.

Председател на журито е проф. Григор Паликаров – диригент, композитор и преподавател в НМА „Проф. П. Владигеров“ – София, а членове са доц. д-р Нина Найденова – оперен режисьор, директор на Държавна опера – Пловдив, и преподавател в Нов български университет – София, Веселина Кацарова – артистичен директор на Държавна опера – Стара Загора, и оперна певица, Вера Немирова  оперен режисьор, проф. Марио Диаз – преподавател по класическо пеене в Университета „Моцартеум“ – Залцбург (Австрия).

Журито ще присъди следните награди:

  • Голяма награда „Гена Димитрова“ (5000 лв.);
  • За жени – три награди (3000 лв., 2000 лв., 1500 лв.);
  • За мъже – три награди (3000 лв., 2000 лв., 1500 лв.);
  • Две извънредни награди за кандидати до 23 години – по 1000 лв. (жена, мъж);
  • За най-добро изпълнение на българска песен – награда от 800 лв.;
  • За най-добре представил се корепетитор – 500 лв.

Журито има право да не присъжда всички награди и решенията му са окончателни. Наградният фонд за първо, второ и трето място за жени и мъже е осигурен от Община Плевен, а Голямата награда, която ще бъде връчена за първи път – от Ротари клуб Плевен Центрум. Носителят на Голямата награда получава и правото да участва в концерт на Софийската филхармония.

В заключителния концерт на Плевенската филхармония, който ще е на 19 май, в читалище “Съгласие 1869”, от 19 ч., ще участват наградените по предложение на журито. Фондация „Гена Димитрова“ може да присъди награда на участник, който се е представил добре, но не е класиран.

Теглене на жребия за реда на изява на участниците в конкурса – 15 май, зала „Музикалната слава на Плевен“ в Регионалния исторически музей.

V-ят Международният конкурс за млади оперни певци “Гена Димитрова” беше открит официално вчера от директора на Плевенската филхармония Любомир Дяковски, който изтъкна неговата значимост и припомни, че след третото издание събитието от национално се превръща в международно.

“Радвам се, че тази година имаме най-голям брой участници и се надявам да прекарате прекрасно в Плевен, а на късметлиите – един хубав път в живота на музиката! За първи път присъждаме Голяма награда, която ще бъде връчена от Ротари клуб Плевен Центрум. На добър час и приятно прекарване в град Плевен”, обърна се към присъстващите млади таланти Дяковски.

Специален музикален поздрав към всички отправиха сопраното Пламена Гиргинова – носител на първа награда от конкурса през 2019 г. и на наградата за най-добро изпълнена на българска песен, и тенорът Рейналдо Дроз – носител на първа награда от конкурса през 2021 г. Тя изпълни ария на Дона Ана из операта “Дон Жуан” на В. А. Моцарт и ария на Виолета из операта „Травиата” на Дж. Верди, а той се представи с ария на Вертер от едноименната опера на Ж. Масне и ария на Алфред из операта „Травиата“ на Дж. Верди. Клавирният съпровод беше на пианистките Зорница Гетова и Вивиана Груданска, които свириха на личния роял на световноизвестната оперна прима Катя Попова.

Представители на Община Плевен и на журито не присъстваха на официалното откриване на конкурса.

Рейналдо Дроз

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here