Покоряващата с възпламеняващия си темперамент Танго меса “Буенос Айрес” ще звучи премиерно в Плевен  

0
518
Тангомеса "Буенос Айерс"

Покоряващата с възпламеняващия си темперамент Танго меса “Буенос Айрес” от аржентинския композитор Мартин Палмери ще звучи премиерно в Плевен. В музикалното събитие ще участват изявените и обичани от публиката солисти Милена Йотова – сопран, и Вероника Тодорова – акордеон, музикантите от Плевенската филхармония Катя Данчева – цигулка, Соня Велчева – цигулка, Борислав Иванов – виола, Виктория Генова – виолончело, Стилиан Цанков – контрабас и Магдалена Начева – пиано, и Общински хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева. Диригент ще е маестро Георги Милтиядов. Концертът е едно от музикалните събития по повод 70-тата годишнина на Плевенската филхармония и ще се състои на 23 май 2023 г., от 19 ч., в Художествена галерия “Илия Бешков”. В програмата са включени още произведения от А. Пиацола, Ренцо Руджиери и Чик Кориа.

На пръв поглед най-чувственият от всички танци изглежда не се вписва в църковен контекст, но въпреки това през 1996 г. аржентинският композитор и диригент Мартин Палмери се осмелява да съчетае тангото с латинския текст на месата. В своята Танго меса „Буенос Айрес” Палмери обединява сакралния стил с типичните стилови черти на аржентинското танго. Докато хорът следва класическата структура на католическата литургия в шест части: Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Benedictus и Agnus Dei, елементите на тангото се вливат в акомпанимента на ансамбъла – не само инструменталният ансамбъл следва модела на Tango Nuevo с пиано, струнни инструменти и бандонеон, но и цветът на тона и ритъмът са базирани на него.

Композиторът определя важна роля на бандонеона (в Плевен този инструмент ще е заместен успешно от вълшебния акордеон на Вероника Тодорова) в интерпретацията на текста на месата – типичният инструмент за танго със своя силен въздушен шум стене и пръхти и така илюстрира смисъла на литургичния текст с богатство от емоции: болка и скръб от смъртта на Исус на кръста, радост от Възкресението, страх от мъките, молитва за вътрешен мир.

Танго месата „Буенос Айрес“ е сочена за най-известната и най-успешна творба на Мартин Палмери. Тя е изпълнявана в над 16 страни, като често самият автор е на сцената в ролята на солист пианист. Произведението е наричано с основание “удивителен шедьовър” и покорява безапелационно публиката във всяка точка на земното кълбо.    

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here