Забавни занимания за деца предлага плевенският Регионален исторически музей в Световния ден на влажните зони  

0
445
Регионален исторически музей - Плевен
Регионален исторически музей - Плевен

Забавни занимания за деца предлага плевенският Регионален исторически музей в Световния ден на влажните зони – 2 февруари, информират от културния институт. Всички желаещи също могат да се присъединят към преживяванията, които ще се състоят в експозиция „Природа“.

Влажните зони покриват сравнително малка площ от земната повърхност, в сравнение с другите екосистеми. Въпреки това, екосистемите на влажните зони са изключително богати на биологично разнообразие като много видове растения и животни са напълно зависими от влажните зони – те не могат да оцелеят без тях. Всъщност крайбрежните влажни зони, като например естуарите, солените блата и езера, мангровите гори, кораловите рифове, са екосистемите с най-голямо разнообразие на растителни и животински видове, като това ги прави и едни от най-продуктивните екосистеми в света.  

Последните проучвания в глобален мащаб показват, че влажните зони изчезват три пъти по-бързо от горите, като 35 % са изчезнали от 70-те години насам, а 87 % са загубени от 1700-те.

Основните причини за загубата на влажни зони са отводняване и пресушаване за селско стопанство или строителство, замърсяване, прекомерна експлоатация на ресурси (напр. свръхриболов), инвазивни видове или климатични промени.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here