За първи път на плевенска сцена беше изпълнен Химнът на независимостта, създаден на 22 септември 1908 г.

0
670
Концерт "Майка България"

Грандиозният концерт „Майка България“, който обедини творчeската енергия на няколко културни института снощи в Летния театър в Плевен, зареди сетивата на публиката с патриотизъм и красота в навечерието на големия празник за страната ни.

Заедно твориха с вдъхновение и радост Плевенската филхармония, Общинският хор „Гена Димитрова“, Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“, Духовият оркестър и Квартет „ГеоМарЧаЛо“, които Георги Милтиядов обедини в едино цяло с диригентската си палка.

За първи път на плевенска сцена беше изпълнен Химнът на независимостта, създаден на 22 септември 1908 г. – след като във Велико Търново, с манифест, българският княз Фердинанд обявява независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост.

Вдъхновен от този важен исторически акт, Георги Шагунов – капелмайстор на 24-ти пехотен Черноморски полк в Бургас, музикален деец с огромен принос за развитието на симфоничния оркестър и различни хорови състави, за полагане основите на операта в града, пише музиката и текста на Химна на независимостта. Военните оркестри в Бургас разучават произведението и още същия ден го изпълняват в града под възторжените възгласи на бургазлии.

Георги Шагунов е бил много популярен и обичан от своите съграждани, които често танцували и се забавлявали под звуците на духовия оркестър на града. Той е и първият преподавател по медни духови инструменти в Бургаското музикално училище. В продължение на 50 години маестро Шагунов пише около 2 000 произведения във всички жанрове на симфоничната, оперна и оркестрова музика. Автор е на над 250 бойни марша, като най-известен сред тях е „Един завет“. Той написва химна във възхвала на Независимостта в три варианта – за четиригласен мъжки хор и пиано, за хор и духов оркестър и за духов оркестър. Химнът на независимостта обаче остава забравен дълги години. Намерен в архивите на композитора, той е върнат към живот в началото на новото хилядолетие.

Изпълнението му на плевенска сцена стана възможно със съдействието на Държавен архив – Бургас, който предостави партитурите на произведението. С тържествения си и оптимистичен характер то допринесе по неповторим начин за вълнуващата атмосфера на концерта „Майка България“, който, за съжаление, беше слабо посетен от плевенчани.

Прозвучаха още и обичани от поколения българи патриотични и народни песни в аранжименти на Георги Милтиядов, между които „Лале ли си, зюмбюл ли си“, „Притури се планината“, „Вечеряй, Радо“, „Девойко, мари, хубава“, „Шуми Марица“, „Хубава си, моя горо“ и др. Събитието завърши с Дунавско хоро, в което се включиха и много зрители.

Режисьор на концерт-спектакъла беше Ованес Торосян, а организатор – Община Плевен.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here