Плевен чества 113 години независима България с тържествен ритуал

0
399
Ден на независимостта

С традиционен тържествен ритуал ще бъде отбелязана 113-ата годишнина от обявяването на независимостта на България на 22 септември, сряда, в Плевен. Ритуалът започва в 11.00 часа пред паметната плоча срещу входа на Драматично-куклен театър „Иван Радоев” – на площад „Стефан Стамболов”.

Ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност. В празника с изпълнения ще се включат Общинският хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева и Общинският духов оркестър с диригент Пламен Марков.

На 22-и септември България чества едно от най-значимите събития от новата си история. На тази дата през 1908 г., в църквата “Св. 40 мъченици” във Велико Търново, с манифест, българският княз Фердинанд обявява независимостта на България и е отслужен молебен за благоденствието на българската държава. След това министър-председателят Александър Малинов прочита отново манифеста на историческия хълм Царевец пред събралото се хилядно множество.

С този акт се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост.Денят е обявен за официален празник с решение на Българското народно събрание от 10 септември 1998 г.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here