Плевенската филхармония и пианистът Георги Черкин представят шедьоври на Бетовен

0
405
Георги Черкин

Плевенската филхармония и пианистът Георги Черкин канят публиката на концерта „Бетовен 5+5“. В програмата са включени произведенията на Бетовен Концерт за пиано и оркестър № 5, както и емблематичната Симфония № 5. Диригент ще е маестро Станислав Ушев. Събитието ще е на 30 септември, от 19 часа в читалище „Съгласие 1869“.   

Виртуозният пианист Георги Черкин е добре познат на публиката и като автор на транскрипции на клавирна музика, които се изпълняват с голям успех у нас, а също в Германия, Полша, Русия, Корея, Канада.

През 2018 и 2019 година той представи свои аранжименти на класически творби с Филхармоничен камерен оркестър – Берлин на престижните сцени на Берлинската филхармония, Гевандхаус – Лайпциг и Международния дом на музиката в Москва. Нови свои транскрипции поднесе заедно с оркестъра на Класик ФМ радио в София и Пловдив в рамките на Европейския музикален фестивал през 2020 г.

Георги Черкин е един от най-изявените български пианисти от своето поколение и е достоен наследник на своя велик дядо Георги Златев – Черкин – български вокален педагог и композитор. Роден в София, Георги Черкин учи в Националната музикална академия „Проф. Панчо ВЛадигеров“ в София, а по-късно специализира в Академия „Санта Чечилия“ в Рим. Лауреат е на международните конкурси „Панчо Владигеров“ в Шумен, Premio Sassari в Италия и „Млади музикални дарования“ в София. Изнасял е концерти в залите Auditorio в Рим, Musikhalle в Хамбург, Convention Center в Окинава, Kaufmann Concert Hall в Ню Йорк, Palais des Beaux Arts в Брюксел и др.

Репертоарът му включва най-сериозните концерти за пиано и оркестър, повечето от които е изпълнявал със Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Оркестъра на Класик ФМ радио, Симфоничния оркестър „Билкент“ в Анкара, Оркестъра на „Санта Чечилия“, Филхармонията на Одеса и др. Активната му концертна дейност включва клавирни рецитали в Рим, Париж, Берлин, Прага, Варшава, Братислава и др.

Георги Черкин е носител на много отличия, сред които са „Кристална лира“, „Златен век“, „Златна муза“, „Златно перо“, и др.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here