Юлия Дивизиева представя новата си книга “Ключ към синя врата“ в Плевен – ще звучи и красива музика от пианото на Мариана Мирчева

0
441
Юлия Дивизиева

Писателката Юлия Дивизиева представя новата си книга с разкази “Ключ към синя врата” в Плевен. Срещата с авторката ще е на 13 октомври, четвъртък, от 18 часа, в кафе “Бордо” (ул. “Сан Стефано” 14). Атмосферата ще обогати с прекрасните си изпълнения пианистката Мариана Мирчева.

“От известно време не ме оставя мисълта за синьото. Че е любимият ми цвят – знам. Не е отсега. Още като дете го предпочитах. Момиченцата с розови и червени дрешки, аз – със сини. Откъде ли е идвало това предпочитание, като никой не ми го е налагал!

И го мисля пустото му синьо, и го търся, а то е навсякъде – в небето, в морето. Само на тези две места да е, пак щеше да стига, че и да прелива. По-късно ми попадна статия, в която прочетох, че Нютон е включил синьото в седемте цвята, с които за първи път е описал видимия спектър. А е избрал да са седем, защото толкова е броят на нотите в музикалната стълбица. Решил е, че те са свързани с оптичния спектър. Гледай ти каква магия – цветовете имат връзка с музикалните тонове!

И събрах разкази, в които има синьо. Може да е капка, може да е море, крайче на дреха, вятър, открехната врата към хоризонта, очи, цвете… И все то, синьото, прозира в тъканта им. А срещите ми в последните две объркани години с хора, места и събитията приютих в книга”, разказва авторката за появата на новата й книжна творба.

Юлия Дивизиева живее в София, завършила е “Библиография” и “Кинопедагогика” и работи като редактор и рецензент. Пише стихове и проза. Автор е на книгите „Кукувича прежда” (разкази, 2015 г.), „Полутон, полусянка” (поезия, 2016 г.), „Двайсет и пети кадър” (повести и разкази, 2017 г.), “И малките неща” (поезия, 2018 г.), “Ана от острова” (роман, 2019 г.), “Хора, птици и ангели” (2020 г., сборник с разкази и есета, издадени от издателство „Факел”), “Заза и Фин” (книга за деца, 2020 г., ИК “Знаци”).

Нейни творби са публикувани в различни електронни и печатни издания. Има участия в сборници и алманаси. Член е на Съюза на българските писатели и на Лигата на българските писатели в САЩ и по света.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here