Стотици аплодираха Мариана Попова и Веселин Плачков в спектакъла “Виновни” на плевенска сцена

0
607
Мариана Попова

Поппевицата Мариана Попова и актьорът Веселин Плачков представиха снощи спектакъла “Виновни” в препълнената зала “Емил Димитров” на читалище “Съгласие 1869” в Плевен. Артистичното семейство покори публиката със своята честна и всеотдайна игра, с чувството за хумор и с ясните и ярки послания, които отправи от сцената.

Дългоочакваната постановка, която вече пожъна огромен успех в други градове на страната, е по текст на Веселин Плачков, а режисьор е Христо Мутафчиев, който присъства в представлението чрез гласа си. „Виновни“ е спектакъл, който събира в едно малко пространство огромната мечта за изкуство – онова, истинското, което се създава по високи естетически критерии, изстрадва се, отстоява се и се споделя вдъхновено с публиката.

Двамата творци се превъплъщават в различни образи, за да поставят въпросите на съвремието: за трудните избори в артистичните среди, за вземането на решения, които може би налага съвремието ни, за масовия вкус и културата на масите, за това трудно ли е да останеш верен на себе си и да следваш собствените си морални правила, или е по-добре да се пуснеш по течението на комерсиалното и шумно аплодираното.

Героите се оказват в едно измерение между живота и смъртта, където трябва да дадат отчет за начина си на живот, вярванията си и изборите си. Те имат шанс да се върнат обратно в живота, ако се разкаят за досегашните си стремежи да правят стойностно изкуство и се превърнат в творци, които се продават добре. За радост на почитателите на Мариана Попова, тя изпълнява един от своите хитове, както и популярно парче от златните стандарти на джаза. Превъплъщава се и във фолк дива със съответната визия, която продуцентът й изисква от нея, за да стане бързо популярна на пазара на “изкуството”.

Налага се “новата звезда” да запее и други песни – с подходящи “горещи” ритми и текстове, както и да ги представя, гарнирани с съответните разпознаваеми танци.

Героят на Веселин Плачков – професионалист-идеалист и почитател на Шекспир, като еталон за всеки актьор, също е необходимо да изживее огромна трансформация, която превръща класически диалог от великата трагедия “Ромео и Жулиета” в гротеска – с героите на нашето време, с техния речник, техните ценности и прояви.

Финалната сцена на “Виновни” е романтична и красива – танц на Мариана Попова и Веселин Плачков под дъжд от бели пухчета и пред видеостена със снимки на трите им дъщери. Децата са финалният акцент – те напомнят, че отговорността за това в какъв свят живеят и какви ценности възприемат за свои е на възрастните.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here