Юбилейна изложба мозайка в памет на Страхил Найденов ще бъде открита в Плевен

0
360
Страхил Найденов - изложба

Юбилейна изложба мозайка в памет на Страхил Найденов (1973 – 2021 г.) ще бъде открита на 26 октомври, от 18 ч., в ХГ “Илия Бешков” в Плевен. Артсъбитието се организират от семейството на твореца в партньорство с художествената галерия домакин и Община Плевен. Изявеният български автор от Плевен трябваше да празнува своята 50-та годишнина на 2 септември 2023 г.

Годишнината вече беше отбелязана с артсъбития в Галерия “Ларго” във Варна на 31 август 2023 г. и в Галерия “Икар” в София на 12 септември 2023 г.  Изложбата в Плевен ще представи работи от различни творчески периоди на Страхил Найденов. Почитателите на неговото специално изкуство ще имат възможност да се насладят на класически, 3D мозайки и скулптурни мозайки, които са издържани в характерния новаторски стил за признатия творец. Ще бъдат показани и негови графики.

В своите работи той експериментира с видовете база, тип и структура на използваните материали, размер и подредба на тесерите. Използва естествени камъни, минерали и керамика.

Страхил Найденов има над 20 самостоятелни изложби и над 50 участия в общи изложби в страната и чужбина. Носител е на множество отличия, сред които номинация за награда „Свети Пимен Зограф“ от Есенния салон на плевенските художници (Плевен, 31.10.2018 г.), награда за финалист от Международното биeнале Art Olympia 2017 (17–25.06.2017) Токио, Япония. Негови мозайки са притежание на галерии и частни лица в България, Франция, Италия, САЩ, Япония и др.

Новатор, творец, търсещ закачката в творчеството си, точен и всеотдаен в работата си, майсторът на мозайката Страхил Найденов, оценен отдавна и у нас, и в чужбина, винаги изпраща към публиката непреходни и силни послания, които въздействат и вълнуват. Защото идват от вечния свят на изкуство, където ограниченията не съществуват.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here