Спектакълът “Школото” на Диян Павлов – Джими, ще разпали огъня на родолюбието у плевенчани в навечерието на 1 ноември

0
227
Джими

В навечерието на светлия празник 1 ноември – Денят на народните будители, спектакълът „Школото“ на известния плевенски творец Диян Павлов – Джими, ще разпали огъня на родолюбието у плевенчани. Събитието ще се проведе на 28 октомври, събота, от 11,30 часа на НИВО 1 в Панорама мол Плевен. Входът е свободен.

Неповторимо образователно пътешествие през вековете е подходящо за аудитория от различни поколения. Авторът и действащо лице в постановката ще разкаже увлекателно и атрактивно за създаването на българските азбуки глаголица и кирилица, за делото на Св. Паисий Хилендарски и неговата „История славянобългарска“, за появата на първите училища по нашите земи и др.

Специални гости на интерактивния спектакъл за българското просвещение ще бъдат ученици от клуб “Завет” на СУ „Стоян Заимов“ – Плевен, с ръководител Виолета Йорданова – учител по история. Работата на клуба е насочена към обогатяване и задълбочаване на знанията на младежите за родната история и родния край, както и към това да стимулира творчеството и личностните им изяви. Учениците участват в различни инициативи и конкурси, посещават редовно исторически обекти и изготвят исторически филми, които печелят престижни отличия на национални форуми.

Творецът Диян Павлов – Джими, е създател и стопанин на живия музей на писмеността, културата и историята Творителница “О‘Писменехъ“ в Плевен. Там от няколко години, по атрактивен начин, той разказва пред зрители на различна възраст за значими събития в световната история: за появата на първите писмености в древността и пособията и методите за писане, за революционния за човечеството момент – създаването на първата система за тиражиран книгопечат от Йоханес Гутенберг, както и демонстрира как се създава ръчна хартия. Джими не спира да пътува из цялата страна по покана на будни и родолюбиви ръководители на културни институти, каквито са библиотеките и читалищата, и да носи огъня на познанието на малки и големи. Творителницата в Плевен пък се посещава и от много чужденци, както и от българи, живеещи в чужбина, които са удивени от уникалния спектакъл на плевенчанина, наречен с основание от съгражданите си „съвременен будител“.  

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here