Всички танцови зали и сцени за изкуства могат да отворят врати

0
444
ДКТ "Иван Радоев"

От днес официално могат да работят всички танцови зали и сцени за изкуства, както и занимални, стана ясно след среща на представители на танцовите съюзи и на Съюза на артистите с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и с министъра на културата Боил Банов.

Врати отварят физкултурни салони, частни и държавни репетиционни, читалищни сцени, младежки центрове, военни клубове, културни домове и детски школи. При функционирането им трябва да бъдат спазвани стриктно всичко противоепидемични изисквания. При танцовите школи и читалищата условието е да има един човек на 4 квадратни метра, но до 20 души в едно помещение. Театрите също очакват публика – по-малко заради мерките. На открито капацитетът зрители ще бъде наполовина, на закрито ще се запълват само 30% от седалките.

В понеделник в 11 часа предстои втора среща с министър Банов, на която ще бъде обсъден спасителен план, ако има втора вълна на епидемията, и помощ за сектора относно наемите на помещенията, поясни Милена Налбантова, посланик за България на Световната артистична танцова федерация.

„Щастливи сме, че имаме възможността да споделим с всички добрата новина за отварянето на театрите и сценичните пространства. Изразяваме надежда, че процентното съотношение за публиката на закрито и открито ще претърпи промяна още веднъж следващия месец. Също така използваме възможността да благодарим на всички колеги от професионалните съюзни организации, с които от началото на извънредното положение ежедневно отстоявахме искането си за увеличение на бюджета за култура. Към днешна дата то е факт, продължаваме напред с идеята да запазим тази тенденция и да се борим за още по-голям бюджет за култура“, информират от Съюза на артистите в България.

От там добавят, че настояват за осигуряването на по-широк достъп до програмата за творчески стипендии на Националния фонд култура – не само за членовете на Съюза на българските артисти, но и за всички представители на независимия културен сектор. От Фонда са уверили, че условията ще бъдат променени. „В тази връзка се обръщаме към Вас с молба да проверите отново своите документи и след като ги актуализирате спрямо новите условия, да ги подадете в срок към НФК по настоящата отворена процедура за кандидатстване“, уточняват от Съюза на артистите в България.  

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here