Виртуозите Красимир Кондов и Владимир Величков ще водят класове по гайда и кавал в НУИ „П. Пипков“

0
1724
Красимир Кондов и Владимир Величков

Двама виртуозни и доказали майсторството си музиканти привлича към педагогическия си екип ръководството на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен. От учебната 2020/2021 година Красимир Кондов ще създаде клас по гайда, а Владимир Величков ще наследи класа по кавал от досегашния дългогодишен преподавател Валентин Недялков.

Професионализмът на двамата изтъкнати музиканти, както и дългогодишният им опит в инструментално-изпълнителското изкуство и преподаването са гаранция за постигане на много високи резултати от техните бъдещи ученици, убедени са от училището.

Красимир Кондов

Красимир Кондов e роден на 7 май 1963 г. във Варна. От ранна детска възраст започва да свири на гайда в НЧ „П. К. Яворов”. По-късно продължава заниманията си в Детско-юношеския ансамбъл към Центъра за художествена самодейност във Варна. С този състав участва в детски конкурси и фестивали, от които печели призови места като солист.

През 1982 завършва Средното музикално училище „Филип Кутев” в Котел, където е солист на представителния оркестър. Там са първите му опити в обработката на народна музика. На два национални конкурса „Млад музикант” в град Чирпан е лауреат и носител на първа награда. Участие има и в асамблея „Знаме на мира” 1979 г. в Унгария, във Фолклорен фестивал през 1981 в Куба.

Като автор Красимир Кондов сътрудничи на фолклорните ансамбли в България, а като изпълнител, аранжор и композитор съдейства на БНТ и БНР за съхраняване и популяризиране на българския фолклор. Има над 30 записа като солист гайдар и над 250 аранжимента на солови песни: многогласни, вокални, камерни и инструментални произведения. На няколко прегледа „Нова българска музика” е представял свои композиции, както и на други български композитори. Като изпълнител е участвал в различни музикални проекти: на Стиан Карстенсен – Норвегия (1999); в CD „Духът на България” – Теодосий Спасов (2001).

Красимир Кондов има издаден самостоятелен солов албум „Гайдата” (2007). Негови авторски обработки на народни песни са включени в CD-4 на „Мистерия на българските гласове” – Марсел Селие, CD „Spiritus II”, издаден oт Universal Music, и др. През 2015 г. издава сборник “Песни за народен хор и камерни вокални ансамбли”. Член e на “Музикаутор” – София.

Красимир Кондов е директор на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ – Плевен.

Владимир Величков е роден на 05.02 1970 г в Плевен. Започва да свири на кавал 6-годишен. През 1983 г е приет в Музикалното училище „Панайот Пипков“ в Плевен в класа по кавал на Валентин Недялков. На националните творчески срещи на народни изпълнители през 1986-1988 г е носител на първа награда за изпълнител на кавал. Концертира солово или с оркестъра на музикалното училище в България, Полша, Гърция и СССР.

Поканен е да участвува в АсамблеяЗнаме на мира“ 1987 г., а след отбиване на военната си служба започва работа в ансамбъл „Дунав“ – Видин. Негово виртуозно изпълнение по музика на Г. Генчев е избрано от треньорката на Националния отбор по художествена гимнастика Нешка Робева за съчетание на отбора, с което той участва на олимпиадата в Атланта 96 и печели златен медал.

Пътят го отвежда до Музикалната академия в Пловдив през 1992 г., където завършва специалност „Ръководство на народни състави“, а първото отличие идва от прегледа „Нова българска музика“, където е удостоен със специалната награда за изпълнител.

Владимир Величков е основател на успешната студентска формация „Жарава“ към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски„, която жъне множество престижни награди.

От 1995-1996 г е постоянен музикант в представителния оркестър на радио „Веселина„, като паралелно има изяви по БНТ всеки месец. През 1996 г. е в състава на предаването „Който го може, го може“ с режисьор Ласка Минчева и председател на комисията проф. Петко Радев. След издържан конкурс през 1996 г става преподавател по кавал и камерни ансамбли в Академията за музикално, танцово и изобразително Изкуство в Пловдив, където преподава 15 години.

След като името му нашумява, получава покана от Атанас Стоев да свири в „Канарите“ и вече 22 години е в оркестъра. Бил е част от проекта на Веселин Койчев и е участвал във фестивала „Пловдивски джаз вечери“, както и във формацията „Балкански коне“. Неговият кавал звучи и в спектакъла „8-ото чудо“ на ансамбъл „Българе“.

Автор е на сборник-учебник „Пиеси за кавал и пиано„, като няколко от композициите му влизат в зрелостния изпит за бакалаври и магистри. Записва филмова музика с Мат Мейсън (музикален продуцент на филма „Воден свят“ с участието на актьора  Кевин Костнър). От 2010 г работи с ансамбъл „Българе„, снима се във филми, записва музика за филми, ТВ реклами, ТВ шапки, спектакли, шоута и др.

От 2014 година е преподавател по кавал в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски„, като вече има реализирани записи и снимки на негови студенти в национален ефир – в БНТ. Основател е на успешната студентска формация „Жарава“ към университета, която жъне множество престижни награди.

Свирил е със световни имена като Стенли Джордан, Мат Купър, Прайм Джошуа, Раул Сентупла, Антони Дончев, Стоян Янкулов, Иво Папазов, Петър Ралчев, Теодоси Спасов и др.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here