Две години без акад. Светлин Русев

0
1064
акад. Светлин Русев

Две години от кончината на изявения живописец, дарител и общественик академик Светлин Русев се навършват днес, 26 май 2020 г. Големият творец на България и света завеща на родния си Плевен несметно богатство от творби, които се помещават в свой прекрасен дом – ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“, която е филиал на ХГ „Илия Бешков“.

За него казват, че е „живописец с монументален размах, нечовешка енергия и удивителна работоспособност, общественик с изострена социална чувствителност, страстен колекционер на произведения на изкуството, енциклопедична личност с дълбоки познания и разностранни интереси.“ За своите ученици и последователи той и до днес остава връх, по който се равняват. Яркото му присъствие на творец, мислител и неуморен будител се простира отвъд границите на пространството и времето, а смъртта все едно е само условност.

ХГ "Светлин Русев"
ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“

Светлин Русев е роден е на 14 юни 1933 г. в плевенското село Върбица. Завършва живопис във ВИИИ „Н. Павлович“ през 1959 г. при проф. Дечко Узунов. От 1973 до 1985 г. е председател на Съюза на българските художници, а през 1985 г. става директор на Националната художествена галерия.

Работи като живописец и монументалист. От 1961 г. участва в общи и в представителни изложби на българското изобразително изкуство в чужбина. Носител е на множество отличия и награди. Правил е редица изложби у нас и в чужбина. Негови творби са изложени в Национална художествена галерия в София и са част от много художествени галерии и частни колекции у нас и в чужбина. Бил е два пъти народен представител от БСП.

Миналата година двете дъщери на акад. Светлин Русев – Милкана и Ралица Русеви, дариха личните му документи на Държавна агенция „Архиви“, каквато е била неговата воля. Архивът е разнообразен по съдържание и е с обем около 30 линейни метра, а обработката му ще отнеме години.

„Майка ми“ (1988 г.), автор: акад. Светлин Русев, съхранява се във фонда на Художествена галерия – Ловеч.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here