Впечатляваща 13 самостоятелна фотоизложба „Instagram Бендживизъм“ откри в ХГ “Илия Бешков” Любомир Бенковски – Бенджи

0
191

Впечатляваща 13 самостоятелна фотоизложба „Instagram Бендживизъм“ откри в ХГ “Илия Бешков” в Плевен фотографът Любомир Бенковски – Бенджи. В тази експозиция фотографията е само приятна и въздействаща форма на дигитално изкуство. Публиката видя как с огромните възможности на най-модерните технологии могат да бъдат създадени неподозирани изображения.

Чрез разнообразни и бързи ефекти са получени геометризирани композиции, изградени от огледални образи, принтове и светлинни акценти, поясни при откриването на изложбата Цвета Кацарова, директор на ХГ “Илия Бешков”.

Бенджи - изложба, фотография

Творбите на автора носят различни настроения. Представени са 30 работи, които са снимани и обработвани със смартфон за социалната мрежа Инстаграм. “Различни експерименти са, няма цигли има сходни техники. Създавани са в рамките на 5 години”, уточни за “Духът на Плевен” Бенджи. Организатори на събитието са Община Плевен и Художествена галерия “Илия Бешков”.

Собственикът на фотографска агенция “Булфото” – плевенчанинът Евгени Димитров, сподели, че Бенджи, който е негов приятел и работи в агенцията, винаги е бил почитател на всички най-нови технологии и тенденции във фотографията. ”В крайна сметка той успя да съчетае най-доброто от традициите на чисто художественото изкуство, тъй като нашата ежедневна работа не е тази, с едни съвременни, модерни технологии, които никой не предполага какво могат да дадат в крайна сметка на зрителя. Ще се радвам тази изложба да продължи по-дълго, за да мога да я препоръчам на приятели, които не са от Плевен”, коментира Евгени Димитров.

Кметът на Община Плевен Георг Спартански добави, че фотографията вече отдавна не е просто фотография или средство за информация, а е вид изкуство, което конкурира живописта. Светът се развива така, както и ние се развиваме, и в него има нови форми на изкуството, които изразяват авторовото виждане за заобикалящия ни свят, каза Спартански и добави, че в 13-тата изложба на автора няма нищо фатално. Той пожела на Бенджи още много реализирани експозиции, както и многобройна публика.

Любомир Бенковски – Бенджи, е от Плевен и се занимава професионално с фотография и фотожурналистика от 1984 година. Работил е за регионални вестници в родния си град, за БТА и за най-големите български вестници „24 часа” и „Труд”. Творческите му интереси са в областта на градския живот, човешката природа и условната абстракция.

Има 13 самостоятелни изложби с фотография в България и зад граница. Участва и в множество колективни изложби за фотография, национални и международни фотографски салони и симпозиуми.

Носител е на много национални и регионални награди за фотография и журналистика, между които са Златен медал “Фотоакадемика” 2016, Специалната награда за фотожурналистика „БГ пресфото 11“ (2011), две втори награди за фотожурналистика „БГ пресфото 06“ (2006), Голямата награда от фотоконкурса „Око за другите“ (2005 и 2001), на наградата за журналистика на в. „24 часа“ – „Оная награда“ (2003), за репортер на годината – награда на вестник „Полемика“ (1994) и др.

Организира първите за България курсове за фоторепортери и журналистическа фотография. До сега е преподавал фотожурналистика на над 100 ученици, някои от които вече са реализирани фоторепортери. В момента работи като фоторепортер и регионален мениджър за Северна България на Агенция „Булфото”.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here