Впечатляваща изложба живопис и рисунка откри 12-класничката Габриела Игнатова от НУИ „Панайот Пипков“

0
1540
Габриела Игнатова

Първата си самостоятелна изложба откри във фоайето на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ – Плевен, неговата възпитаничка Габриела Игнатова, която тази учебна година завършва средното си образование със специалност „Живопис“. Мотивацията за вернисажа идва от преподавателите по живопис Валентин Асенов – Хъкъла, и Илиян Ангелов. „Учителите ми пожелаха да покажа част от процеса на развитие на творческия ми път до тук. Тази година завършвам образованието си, имам зад гърба си доста творби – с някои съм участвала в общи изложби, други са нови. Като възпитаник на НУИ „П. Пипков“ смятам, че то е подходящото място, в което да се осъществи тази моя първа самостоятелна експозиция“ , коментира авторката.

Изложбата няма конкретна тема и представя работи предимно от последната учебна година на Габриела Игнатова – живопис, рисунки, етюди, скици. Добри думи за творбите й казва при откриването нейният главен преподавател Валентин Асенов – Хъкъла, което я прави щастлива.  

Събитието предизвиква голям интерес сред младите художници от различни класове, които поздравяват абитуриентката, задават й въпроси и търсят отговорите им. Вече са факт и първите откупки на нейни творби. „Рисуването е моят път“, категорична е младата художничка, която с благодарност споменава имената и на останалите педагози, от които е имала щастието да черпи – Вяра Савова, Станимира Вълчева, Пламен Пенов.

Смята, че живописта е нейното изразно средство и не се съмнява, че с труд и желание ще постигне всички свои мечти. Първата й цел е Националната художествена академия в София, като паралелно с това ще завърши и педагогика на изобразителното изкуство, защото иска в бъдеще да работи с деца и да предава вече своите натрупани умения и знания, както нейните преподаватели на нея.  

„Харесвам да анализирам нещата и да работя с ръцете си – най-вече с въглен и с масло в живописта. Усещането е много приятно“, коментира тя. Винаги е знаела, че ще рисува, но не може да прецени от дистанцията на времето дали изкуството я избира, или тя него. Още в детската градина преподаватели и връстници забелязват таланта й, а тя усеща у себе си желанието да го развие, за да открие своята истинска същност. „Този начин на изразяване ми дава свобода“, категорична е тя.

Още не е намерила стила си, но знае, че и това ще стане. И не се съмнява, че ще се реализира по най-добрия начин. „Никога не съм се притеснявала за бъдещето. И не защото имам подкрепа от някъде – ако щете чисто финансова, а защото вярвам в това, че ако правя нещата с желание, ще се получат по най-добрия начин. Смятам, че това важи за всички хора. И ако всеки намери своето си нещо, би бил по-щастлив“, разсъждава младата художничка.

Много самокритична е към това, което прави, и иска един ден да го сподели с ученици. „Смятам, че това, което е запалило мен, може да подбуди и други към изкуството, към творчеството, към идеи. Процесът на обучение е взаимен – и учителят, и учениците учат един от друг“, коментира още тя.

Габриела Игнатова е благодарна за всичко, което е получила по време на образованието си. Вдъхновява се от познанието във всички сфери на живота, не само в изкуството. Въпреки че е концентрирана върху изобразителното изкуство, музиката я съпътства постоянно, а интересите са й в различни жанрове. Чете и много литература, която на този етап е в сферата на изобразителното изкуство. Има и стойностно обкръжение от себеподобни, все млади хора на изкуството, а вътрешния си глас чува най-добре, когато е сама пред бялото платно.

Експозицията може да бъде посетена от всички интересуващи се.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here