Международният фестивал на китарата „Плевен“ 2019 продължава с концерт на световноизвестния Жудикаел Пероа (Франция)

0
461
Жудикаел Пероа

Международният фестивал на китарата „Плевен“ 2019 ще продължава с Вечер на класическата китара с участието на световноизвестния Жудикаел Пероа (Франция) Събитието е тази вечер, 28 ноември, от 19:00 часа в зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие 1896“. Следва Pleven guitar festival’s jam session – концерт-парти с участници от Фестивала, който ще се състои в „Щипка любов“/ “Pinch of love” (бул. „Русе“ 37) от 21:30 часа.

Жудикаел Пероа е роден през 1973 г и е широко известен като изключително виртуозен класически китарист и музикант с няколко приза зад гърба си. През 1997 г. той печели престижното първо място на 15-то издание на Китарната фондация на Америка (Guitar Foundation of America), което му носи турне в САЩ и Канада с повече от 60 концерта и майсторски класове. През същата година има и няколко концерта във Франция, които са излъчвани на живо по France Musique. Следват рецитали по цял свят.

Той е много търсен преподавател и често е канен да изнася майсторски класове в най-престижните консерватории и университети в САЩ и по света. Учениците на Пероа печелят призови месна в регионални, национални и международни конкурси, включително и на Китарната фондация на Америка, и градят репутация като изгряващи звезди в света на музиката и на класическата китара. В момента Жудикаел Пероа е професор в Ecole Nationale de Musique d’Aulnay-sous-Bois, позиция която той заема от 2004 г. Преди това преподава в Ecole Nationale de Musique Blanc – Mesnil – 1995-2004 г., а през 2000 г. е заместник на Стив Робинсън в Университета Стетсън.  

Има издадени няколко албума. Последният му запис е с творби на Йохан Себастиан Бах, направен за издателство “Naxos”, и включва впечатляващо и безпрецедентно изпълниение на втората клавирна партита на Бах, транскрибирана за китара.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here