Създателите на филма “100-годишна граница“ от плевенския проект „Околобългарско“ започват изграждането на младежка мрежа

0
663
Околобългарско

Втората част на филма “100-годишна граница“ от днес, 27 ноември, е достъпна на платформата във Фейсбук на младежкия плевенски проект „Околобългарско“. Лентата е резултат от втората обиколка на България на 5-има младежи, в която те се отправят на изследователско пътешествие в Западните покрайнини. Ванин Нейков, Антонио Йорданов, Жанин ал Шаргаби, Виктор Цолов и Антонина Лозанова посещават ключови за българската история райони, които страната ни е изгубила след Ньойския мирен договор, подписан на 27 ноември 1919 г. Сто години след една национална катастрофа, екипът на проекта видя как живеят хората, останали оттатък границата, и им даде думата, за да разкажат за събитията, за съдбите си и да споделят ценностите, в които не са спирали да вярват.

Младежите приканват зрителите да гледат до края, за да чуят историята, която разплаква дядо Петър – един от героите във втората част на лентата. На финала авторите на проекта имат личен призив към всички: „Време е да се обединим. Време е да спрем да записваме и показваме чужди истории, а да градим своята обща!“ 

Те са категорични, че в българското общество има крещяща нужда от промяна. „Ние знаем каква трябва да е тя и как можем да я постигнем. Без вас, обаче, е невъзможно. Изборът е между сивото безверие и искрицата надежда, която всеки един от нас, в „Околобългарско“, таи. Нека с ваша помощ тази искра стане пламък. Пламък, който ще промени живота на всеки един от нас към по-добро. Всеки един от вас е ценен и има качества, които дори не осъзнава колко са важни и полезни“, коментират те.

Екипът на „Околобългарско“ с дядо Кольо и неговите дъщеря и внучка. Дядо Кольо е главен герой в първата част на филма „100-годишна граница“.

Седмица след официалната премиера на първата част на филма „100-годишна граница“ тя вече достигна до над 150 000 зрители и предизвика възторжени и вдъхновени коментари на хора от различни поколения. „Преди 100 години нашите предци изгубиха своята вяра, изгубиха своя идеал и се отдадахо на апатията. Време е нашето поколение да продължи от там, откъдето нашите предци спряха. Време е да посеем нови ценности – на вяра, борбеност, активност, смелост и надежда. Трябва да се ръководим от принципите за законност, хуманност и справедливост“, категорчини са младите плевенчани от проекта „Околобългарско“.

В края на филма „100-годишна граница“ те заявяват желанието се да живеят в страната си, искат да получават прилично възнаграждение за труда си, тук да създадат семейства и да отгледат децата си. На мнение са, че на този етап усовията в България не предоставят тези възможности, но и са убедени, че промяната на всичко това зависи само от тях. „Знаем и как това да се случи. Започваме сформирането на мрежа от млади хора, които са обединени от общи ценности и интереси, които смятат, че основна движеща сила в българското общество трябва да са умните, кадърните и почтените хора. Премахвайки всички фактори, които пречат на това, целим положителна промяна в българското общество. Ако и ти искаш да си част от промяната, те призоваваме да се свържеш с нас на i-mail адреса ни или на страницата ни във Фейсбук“, призовават към включване в нова вдъхновяваща кауза плевенчаните.  

околобългарско

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here