Две световни премиери на български композитори ще се състоят на сцената на Международния фестивал на китарата „Плевен“ 2019

0
447
Международен фестивал на китарата "Плевен" 2019

С „Вечер на българската музика“ продължава Международният фестивал на китарата „Плевен“ 2019 днес, 29 ноември. На една сцена в читалище „Съгласие“ ще импровизират върху български народни ритми няколко изключителни музиканти – специален гост е известният български акордеонист Петър Ралчев, който за първи път ще участва във Фестивала. Публиката ще чуе и Георги Василев, който преподава в Швейцария. Ще свирят и невероятният Атанас Уркузунов – преподавател във Франция, както и неговата съпруга флейтистката Мие Огура, които плениха зрителите на откриването на фестивала. Миналата година те представиха солов рецитал, а в настоящото събитие  ще са в един по-голям състав. Любителите на китарното изкуство ще имат възможност да чуят и Милена Манева – Вълчева, преподавател по китара в НУМТИ „Д. Петков” в гр. Пловдив.

Концертът включва и две световни премиери на композиции на български изпълнители, което прави вечерта още по-специална, тъй като този концерт остава в историята. Едното произведение е на доц. Росен Балкански, преподавател в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, а другото е на Атанас Уркузунов, преподавател в консерватория „Морис Равел“ – Париж, Франция. 

Празникът ще продъжи с „Вечер на бардовете“ – концерт-парти с участието на български бардове. Мястото е „Щипка любов“/ “Pinch of love” (бул. „Русе“ 37) , а началото – 21, 30 часа.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here