Виртуозният кларинетист Атанас Маринов отново ще е солист на Плевенската филхармония в концерта “Музикална магия”

0
360
Атанас Маринов - Йордан Камджалов
Плевенската филхармония, Атанас Маринов и Йордан Камджалов, снимка: "Духът на Плевен" - архив

Виртуозният кларинетист Атанас Маринов отново ще е солист на Плевенската филхармония в концерта “Музикална магия”, който ще се състои на 4 октомври, от 19 ч., в концертната зала „Катя Попова“ в Плевен. Събитието е посветено на 70-годишнината на Плевенската филхармония.

В програмата са включени вълнуващите произведения Каприз № 24 от Н. Паганини, „Кармен“ из Сюити 1 и 2 от Ж. Бизе, „Унгарски танц“ 1 и 5 от Й. Брамс, Фантазия по тема из оп. „Кармен“ (Ж. Бизе) от П. Сарасате и др. Диригент ще е маестро Йордан Камджалов.

Премиерата на музикалния проект се състоя на 31 март тази година в Плевен и предизвика бурните овации на публиката, а след това покори и хиляди ценители на класическите музикални шедьоври в много градове на страната.

Атанас Маринов е роден в град София, в семейство на музиканти. Музикалното му развитие започва на 13-годишна възраст, когато среща своя първи учител професор Сава Димитров – завършва неговия клас по кларинет в Националното музикално училище „Любомир Пипков” – София. През 2011 г. завършва класа по кларинет на проф. Димитър Димитров в НМК “Проф. Панчо Владигеров” – София. Усъвършенства се в Музикалната консерватория в Лозана – Швейцария, в класа по кларинет на Фредерик Рапин, след това през 2017 г. завършва специализацията си като солист в Цюрих – в класа по кларинет на Фабио ди Казола.

По време на обучението си в Швейцария участва в майсторски класове на Майкъл Колинс, Роман Гийо, Карл Лайстер, Димитрий Расул Кареев, Милан Рериха, Хари Меки, Никола Балдеру Габор Варга и др. През 2014 г. е избран лично от директора на Консерваторията в Лозана да бъде солист на нейния оркестър и да участва в престижния фестивал „Forum Walis“ където представя за първи път пиесата за кларинет и оркестър „Stimmenauszug“, създадена от швейцарския композитор Javier Hagens.

Като солист и камерен изпълнител Атанас Маринов се изявява на множество престижни европейски фестивали, между които Cully Clasique, Verbier Fesival, Eurochestries, Тibor Varga, Forum Walis и др. В практиката си на оркестров музикант той е солист на на Младежкия оркестър – Цюрих, Младежкия оркестър – Тургау, Фестивалния оркестър “Бил Биен” и “Генезис оркестра“.

Атанас Маринов е лауреат на престижни конкурси, като Международния конкурс “Млади виртоузи”, VI-я Международен конкурс за немска и австрийска музика – Бургас, Международния конкурс “Музика и танци” – Пловдив, Международния конкурс Ilija Nikolovski – Luj – Скопие, Международния конкурс “Музиката и Земята”, Международния конкурс “Riddes” – Швейцария, Международния конкурс Grand Prize Virtuosos – London, където по-късно е поканен от комисията да участва в концерт на лауреатите в една от най-престижните зали в Европа – “Роял Албърт хол” – Лондон.

През 2017 г. Атанас Маринов става член на Музикалната агенция „Швейцарски млади таланти“.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here