Виртуозната акордеонистка с плевенски корени Вероника Тодорова поема ресора „Образование, култура, социални и младежки дейности“ в Община Троян

0
850
Вероника Тодорова
Кметицата на Община Троян и нейните заместници. От ляво надясно: инж. Николай Райковски, Донка Михайлова, Вероника Тодорова и Ангел Ангелов. Снимка: Община Троян

Виртуозната акордеонистка с плевенски корени Вероника Тодорова влиза в ролята на зам.-кмет с ресор “Образование, култура, социални и младежки дейности” в Община Троян, информира днес официално Донка Михайлова, която започва четвъртия си мандат като кмет на Община Троян. Вероника Тодорова е добре позната на троянци с музиката си, с каузата си и създаденият модел на иновативно обучение по музика в ОУ „Иван Вазов“ в село Дебнево, както и с международния джаз фест Jam on the River, подчерта Донка Михайлова.

„Приемам предизвикателството с огромно чувство за отговорност! С Божията помощ и подкрепа на добри колеги и приятели се надявам да водим Троян към едно светло културно бъдеще!“, коментира за „Духът на Плевен“ Вероника Тодорова.

Вероника Тодорова започва обучението си по акордеон именно в Троян – в Музикалната школа на Мариета Жековав, след което продължава в Дийц (Германия). От 2005 до 2007 г. е студентка в частната Джазакадемия на проф. Ренцо Руджери в Италия, след което завършва и специалност „Инструментална педагогика“ в Музикалната академия в Дармщад (Германия). Акордеонистката свири на сцената на едни от най-престижните световни музикални сцени в Германия, Италия, Австрия, Нидерландия, Норвегия, Финландия, Швейцария, Словакия, Румъния.

Носител е на много Първи награди от национални и международни конкурси: Акордеонен конкурс в Пловдив, „Citta di Lanciano” в Италия, „Primus Ikaalinen” във Финландия, „Deutsche Meisterin 2006” в Германия и много други.

През 2004 г. основава „Вероника Тодорова бенд”, с който издава първите си два албума „Rosso” и „Balkan Train”, представени и на българската публика през 2008 г. През последните 10 години групата участва в редица концерти и фестивали, някои от които с радио HR3 и Deutsche Welle в Германия. В момента Вероника реализира международни проекти заедно с музиканти като Кристофър Херман, Рафаел Цвайфел, Райнер Михел, Бодек Янке, Салман Гамбаров, Каролине Тон, Тамара Лукашева, Синтия Завен и др. С част от тях основава и групата „Eurasians Unity”, която печели в Германия престижната награда „World Music Prise” за 2015 г., а две години по-късно издават с подкрепата на Гьоте институт и първия си албум.

През 2020 г., след 17 години зад граница, Вероника Тодорова се връща в родината, основава Международен фестивал на музиката и изкуствата „Jam on the river” в с. Дебнево и заявява своето място и на българската сцена. Тя изпълнява широкоспектърен репертоар от барок, класика и танго-нуево до собствени композиции и етноджаз.

Вероника Тодорова
Вероника Тодорова на плевенска сцена.

За радост на плевенската публиката виртуозната акордеонистка е чест гост на Плевенската филхармония и радва с вдъхновяващото си изкуство многобройните си почитатели. Сред последните й изяви беше яркото й участие в Танго месата “Буенос Айрес” от аржентинския композитор Мартин Палмери. Концертът се състоя в зала “Катя Попова” на 12 октомври 2023 г. и беше аплодиран от зрителите бурно и дълго. В началото на събитието прозвучаха произведения от А. Пиацола, Ренцо Руджиери и Чик Кърия, изпълнени блестящо от акордеонистката.  

Екипът на “Духът на Плевен” желае на Вероника Тодорова огромен успех в новото й поприще!

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here