Видеоклип на младата формация „The Bakers“ при НУИ „Панайот Пипков“ се изстреля на второ място в престижна световна класация за етномузика

0
1255
НУИ "Панайот Пипков" - „The Bakers“ - The bakers

Видеоклип на младата формация „The Bakers“ при Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ – Плевен, се изстреля на второ място в престижна световна класация за етномузика от Балканите. Талантливите изпълнители – инструменталисти и певици, грабнаха интереса с интригуващата и носеща много настроение авторска композиция „Закачка“ по музика и аранжимент на техния ръководител и преподавател по кавал Владимир Величков и автентичната народна песен „Вело моме, Вело“. Парчето впечатли меломани от цял свят, които подкрепиха категорично плевенчаните, а това им отреди високата позиция в класацията Топ 40 за юли 2021 г. В надпреварата за видеоклипове на изпълнители от Балканите талантливите плевенчани оставиха зад гърба си много доказани творци.  

В международната платформа освен музиканти, членуват и агенти, продуценти и мениджъри в бранша от цял свят, които избират кои от изпълнителите да бъдат подкрепени или поканени за съвместна работа с международни компании. Авторската композиция „Закачка“ беше качена за оценка в средата на юли 2021 г, а не в началото на месеца, каквато е обичайната практика, но въпреки ограниченото време, тя успя да се наложи сред ценителите на етномузиката. Непосредствено преди това беше заснет и клипът на парчето в парк „Кайлъка“ и сред автентичната обстановка на ресторант „Пещерата“.

Успехът е много ценен, вълнуващ и вдъхновяващ, както за участниците в „The Bakers“, които работят заедно едва от втория срок на миналата учебна година, така и за техните ръководители Владимир Величков – кавал, и Христинка Василева – тамбура, които също са част от състава. Двамата преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ успяват да запалят с ентусиазма, професионализма и оригиналните си музикални идеи своите млади последователи и да ги мотивират да дават най-доброто от себе си ежедневно. А с усърдна работа и последователност в избраната посока идват и успехите, убедени са всички участници във формацията „The Bakers“, която е уникална за сферата на музикалните училища в страната и вече обещава да се превърне в явление. 

В състава участват ученици от 8, 9 и 10 клас на НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Това са инструменталистите Ивайло Тонов – кавал и барабани, Калоян Иванов – тъпан, Ник Цветанов – кавал, Мартин Монков – гъдулка, Кристина Пенчева – гъдулка, и Ванеса Декова – тамбура, и народните певици Мелани Младенова, Велислава Стефанова, Ивана Тодорова и Екатерина Илиева. Гост-музикант е басистът Венцислав Петков.

Аудиозаписът на клипа „Закачка“, микс и мастеринг са дело на Сейхан Салиев, видеозаписът – на Тихомир Димитров, а техническият организатор е Христинка Василева. Аудио и видео монтажът са направени от Тихомир Димитров и Владимир Величков.

Величков е създател и на успешната студентска формация „Жарава“ при Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, която вече е разпознаваемо име сред ценителите на българския фолклор с елементи на джаз и фънк. Кавалджията от 23 години е част от оркестър „Канарите”, композира, преподава и участва в множество музикални проекти с изявени български и чуждестранни музиканти.

Тук можете да видите класацията Топ 40 за видеоклипове (втората) и да чуете пиесата „Закачка“, която донесе второ място на плевенските таланти от „The Bakers“:

https://ethnocloud.com/world-music/charts/influence=Balkan/?fbclid=IwAR0z1Pds5YNLUlIS6dI-UZal__sHGNOQ4onLZTlexUHDx-ByNDvhRy7hfpI

Линк към видеоклипа „Закачка“:

https://ethnocloud.com/Vladimir_Velichkov/?y_video=15126&b=6650

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here