Великденски концерт с красиви произведения на Пучини подготвят Общински хор “Гена Димитрова” и Плевенската филхармония

0
738
Католическа църква

Великденски концерт с красиви произведения на Дж. Пучини подготвят Общински хор “Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева и Плевенската филхармония. Публиката ще чуе “Меса ди Глория” и “Реквием”. Солисти ще са Любомир Дяковски – тенор, и Валери Цолов – баритон. Диригент ще е Найден Тодоров.

Революционната за времето си „Меса ди Глория“ на Пучини е творба, предизвикала бурни полемики на своята премиера, но издържала теста на времето. Независимо от противоречивите оценки, Месата в голяма степен определя творческия стил на композитора. По думите на самия Пучини, Месата специално е наречена „Messa di Gloria”, защото носи по-скоро прославящ, светски, а не богослужебен характер. Дори в епизода Quitollis peccata композиторът е въвел мелодия на популярна народна песен от областта Тоскана.

А отделни музикални фрагменти от Месата по-късно са били използвани и в неговите опери – теми от музиката на Kyrie в „Едгар“, а от Agnus Dei – в „Манон Леско“. Фактически Credo е било написано и изпълнено още през 1878 г., първоначално замислено като самостоятелна творба. Пучини никога не е публикувал пълния ръкопис на Месата и макар че навремето е приета добре, тя не е била изпълнявана чак до 1952 г., когато прозвучава първо в Чикаго, а след това в Неапол. 

Празничното музикално събитие в Плевен ще е на 20 април 2022 г., от 19 часа, в Католическата църква “Дева Мария от Фатима”.  

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here