Възпитаници на НУИ “Панайот Пипков” завоюваха първи награди от младежки вокален етнофестивал в Сърбия

0
279
НУИ

Възпитаници на НУИ “Панайот Пипков” – Плевен, завоюваха първи награди от XI-я Младежки вокален етно фестивал, който се проведе на 18 и 19 май в град Неготин, Сърбия. Престижните награди са за Вокално-инструменталната формация „Алгара“ и солистичната изява на Ралица Хайдърска (11 клас). Ръководители на младите таланти са Христинка Василева и Силвия Хайдърска. 

Вокално-инструменталната формация „Алгара“ се изяви на една сцена с групи от Сърбия и Македония и се открои, въпреки общото високо ниво на фестивала. Плевенчани се представиха чудесно с изпълнения на пиринските песни „Затупали тъпани“ (в обработка на Илиян Юручки) и „Яне, Яне, мори“ (в обработка на Анка Кушлева). Ралица Хайдърска демонстрира богатството на таланта си със северняшката песен „Провикнал се е Никола“.

Ралица Хайдърска (с жълто)

“Получихме прекрасно и топло посрещане, бурни аплодисменти и поздравления от всички, както и пожелания за нови срещи”, сподели за “Духът на Плевен” Силвия Хайдърска.

Участниците бяха оценени от жури в състав проф. д-р Димитрие Големович – композитор, етномузиколог и преподавател във Факултета по изкуствата в Белград. Ясмина Новокмет – преподавател в Университета в Прищина, и д-р Саня Радинович – преподавател във Факултета по изкуствата в Белград.

Фестивалът се организира от Творческо сдружение „Него“ с директор Даниела Маркович и с подкрепата на Община Неготин и Министерството на културата на Република Сърбия.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here