С изложби, Алея на книгите и празнично шествие Плевен ще посрещне 24 май

0
499
Паметник на Кирил и Методий

С разнообразна програма Плевен ще посрещне Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета, култура и книжовност – 24 май. Поредицата от инициативи започва от сряда, 22 май, с откриване на изложба живопис на Дило Дилов и Долорес Дилова – в Артцентър “Плевен”, 18 ч. Организатор на проявите е Община Плевен.

Много любопитна обещава да е артинсталацията „Да направим света по-цветен и красив“ с творби на деца от Артшкола „Колорит“ с ръководител Майя Ананиева. Ще бъде открита и изложба живопис “Имаме само това, което сме дали“ и ще се състои церемония за връчване на награди от международни и национални конкурси на младите таланти – в Художествена галерия “Илия Бешков”, от 18 ч.

На следващия 23 май ще бъде представена първата стихосбирка “Когато сменят се сезоните” на Марина Ленова – в Къщата на художниците, от 17,30 ч., а

Zero One (Николина и Любомир Минчеви) ще представят аудио-визуален пърформънс под открито небе – пред Артцентър “Плевен” (в Градската градина), от 20,30 ч.

На празничния 24 май ще бъде открита Алея на книгата, която ще е на площад “Възраждане”, от 9.00 до 18.00 ч. 

Празнично дефиле на образователни институции и дейци на културата ще тръгне в 10.30 ч. от пл. “Стефан Стамболов” и ще продължи до паметника на Светите братя Кирил и Методий на едноименния булевард в града. Там в 11 ч. ще започне празничен молебен и водосвет, а в 11,30 ч., пред сградата на Областна администрация, ще се състои общоградско хорово изпълнение на химна „Върви, народе възродени” с участие на училища от Община Плевен, Общински хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева, Общинският духов оркестър с диригент Пламен Марков и др. състави. В 11,45 ч. започва концерт на Общинския духов оркестър.

Награждаване на учители и ученици от Община Плевен по повод празника ще се състои от 12 ч. в зала „Катя Попова”, а награждаване на дейци на културата – в 13 ч., в Артцентър “Плевен”.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here