Васил Петров и Русалина Мочукова ще са солисти на Плевенската филхармония в концерта „Вокалисимо“

0
803
Васил Петров и Русалина Мочукова

Джазпевецът Васил Петров и сопраното Русалина Мочукова ще са солисти на Плевенската филхармония в концерта „Вокалисимо“. Двамата изпълнители и диригентът Владимир Бошнаков създават този проект за симфоничен оркестър, като включват най-доброто от мюзикъла, операта, оперетата и филмовата музика. На сцената ще излезе и Йордан Тоновски джаз трио. Ще прозвучат любими за публиката оперни и оперетни арии и дуети от Лехар, Дворжак, Бърнстейн, Пучини, Гершуин, Мишел Легран и др.

Солистката на Старозагорската опера Русалина Мочукова дебютира в Националната опера и балет с ролята на Церлина в операта „Дон Жуан” от Моцарт, когато е само 20-годишна. Богатият й репертоар включва централни сопранови партии от оперите „Лучия ди Ламермур” на Доницети, „Сватбата на Фигаро” от Моцарт, „Пуритани” на Белини, „Манон” от Масне, „Семирамида” на Росини, „Кармен” на Бизе, „Бохеми” на Пучини, „Травиата” и „Отело” на Верди.

Завършила Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” през 2003 г., Русалина Мочукова специализира при Мирела Френи в Модена – Италия. Тя гастролира в България, Германия, Испания, Австрия, Швейцария, Франция, Италия, Южна Корея и Япония. През 2005 г. печели стипендията „Николай Гяуров”, предоставена й от Мирела Френи, а година по-късно е носител на специалната награда от конкурса „Opera Mania” – Виена. От 2010 г. е постоянен гост-преподавател в „Studio Clang Art” – Виена, където води майсторски класове „Bellcanto Bella Voce” с американската пианистка Chanda VanDerhard.

Васил Петров – един от най-успешните джаз и поп изпълнители в България, често е солист на Плевенската филхармония. Заради богатият му баритонов глас, техническо майсторство и емоционална дълбочина е наричан „българският Франк Синатра”. Репертоарът му включва оригинални композиции, много джаз и поп стандарти, песни, композирани от самия него. Работи с почти всички симфонични оркестри в страната, с Московския симфоничен оркестър, Биг бенда на БНР и на Вили Казасян, джазтриото „Акустична версия“ и др. Гастролира в много европейски страни, Русия, САЩ и Япония. Има записи и изяви в БНР, БНТ и други национални телевизии.

Концертът „Вокалисимо“ ще е на 25 февруари от 19 часа в зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие 1869“ в Плевен.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here