Никола и Марина Кацарски са победители в Националния ученически конкурс за зелени идеи „Млад иноватор“

0
713
Марина и Никола Кацарски

10-годишните близнаци Никола и Марина Кацарски са победители в Националния ученически конкурс за зелени идеи „Млад иноватор“.

В творческата надпревара се включиха деца от първи до дванадесети клас. Те трябваше да предложат своята иновативна идея, свързана с опазването на околната среда и зеленото и устойчиво бъдеще. Учениците се състезаваха в три категории: „Творчество“ (1-8 клас), „Реализирай проект“ (8-12 клас) и „Стани посланик“ (всички възрасти).

Никола завоюва победата с акварелната си творба „Заедно можем“, а Марина с колоритната си рисунка „Робокит“. Освен работите си, плевенските деца трябваше да представят кратко описание на това, което ги мотивира и провокира да участват в конкурса, както и аргументирано описание на идеята си. Всеки победител получава и финансова награда от 100 лв.

„Заедно можем“Никола Кацарски, 10 години

„Реших да участвам в конкурса, тъй като мисля, че хората престъпно нехаят по отношение на природата и планетата Земя – нашия дом. Рисунката ми изобразява състоянието на нашата планета в момента. Тя буквално е на командно дишане. Изсичат се горите, замърсяват се въздуха и водите, изчезват животински видове. Все повече се усеща дефицитът на вода, а без нея съществуването ни е немислимо. И всичко това „ благодарение“ на съществото с най-висш разум – човека.

Идеята, която съм представил в моята рисунка е, че всеки от нас е отговорен за състоянието на планетата ни. Бихме могли да се справим само ако сме заедно; ако всички събираме разделно отпадъците с цел рециклиране; ако използваме превозни средства, които не замърсяват околната среда; ако заложим на източниците на „зелена енергия“; ако залесяваме вместо да изсичаме. Нека го направим заедно!“, коментира Никола.

А Марина добавя: „Реших да участвам в конкурса, тъй като смятам, че всеки от нас трябва да е много отговорен по отношение опазването на околната среда. Аз винаги си изхвърлям отпадъците на предназначените за това места, а в училище, ако видя паднал в стаята боклук, веднага го изхвърлям в кошчето, дори и да не е мой.

С рисунката си представям своята идея за почистване на морското дъно от отпадъци. Тя изобразява как октоподи-роботи с пипалата си събират отпадъци и ги поставят в устата на огромен кит-робот. Когато отпадъците попаднат в стомаха на кита се разграждат с помощта на специална бактерия и се превръщат в малки растения, които се изхвърлят в природата през ноздрите му. Роботите-санитари на морското дъно се захранват със зелена енергия чрез слънчеви батерии.“

„Робокит“ – Марина Кацарска, 10 години

Конкурсът се организира от PostScriptum Ventures S.a.r.l., инвестиционен фонд с фокус устойчиво развитие и иновации, а мисията му е да се провокира мисленето на децата и младежите в посока опазване на околната среда. В журито на творческата надпревара са включени представители на Грийнпийс България, Ratio, Junior Achievement, Technomagicland, Clean&Circle, които са част от конкурса и миналата година. Поканена е и Маги Малеева като най-активния посланик на устойчивото развитие в България чрез платформата за устойчиво бъдеще „Горичка“.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here