Варненският театър гостува в Плевен с първата постановка “Тютюн” по нецензурираната версия на романа на Димитър Димов

0
695
"Тютюн"

Варненският драматичен театър “Стоян Бъчваров” ще гостува в Плевен с първата театрална постановка “Тютюн” по нецензурираната версия на едноименния роман на писателя Димитър Димов. Представлението ще е на 27 февруари, от 19 ч., в читалище „Съгласие 1869“.

Драматургичният вариант е на Юрий Дачев, а режисьор е именитата Бина Харалампиева. Сценографията и костюмите са дело на Свила Величкова и Ванина Цандева. Композитор е Асен Аврамов.

В ролите ще видим Диана Димитрова (Ирина), Калин Врачански (Борис Морев), Пламен Димитров (Стефан Костов), Свилен Стоянов (Петър Спиридонов – Татко Пиер), Христина Джурова (Мария), Стоян Радев (фон Гайер), Веселина Михалкова (г-ца Дитрих), Валентин Митев (Лихтенфелд), Николай Кенаров (Прайбиш), Александра Майдавска (Зара), Николай Божков (Бимби), Христо Пъдев/Ивайло Иванов (Павел Морев) и Юлияна Чернева (Кристело). 

“Тютюн“ е разтърсващ и чувствен спектакъл за една невъзможна любов. Той е провокация за театъра, за актьорите, за зрителя и за режисьора Бина Харалампиева. Спектакъл, в който публиката ще преоткрие много актуални теми, които свързват миналото и настоящето.

“Обичам да чета „Тютюн“, за мен това е най-добрият български роман. По начало съм привлечена от творчеството на Димитър Димов. Допада ми неговото умение да се зарови истински в човешката душа, да изследва човека и начина, по който той реагира на житейските предизвикателства. Димитър Димов е майстор в създаването на изключителни характери, не само при мъжките персонажи, при него има и изумително интересни жени. Преди време направих „Поручик Бенц“, така че „Тютюн“ е второто произведение на Димитър Димов, което поставям в театъра. И в двата случая работих по драматургични варианти на Юрий Дачев, така че може да се каже пристрастието ни към Димитър Димов има общи корени”, споделя в свое интервю режисьорът Бина Харалампиева. 

Тя отбелязва още, че Юрий Дачев “прониква докрай в художествения свят на автора и пише в същата стилистика, без да изневерява на писателя, като така сътворява свое автентично произведение“. Върху него режисьорът сътворява пък своето автентично произведение, което вече е специална постановка – тоест, всеки се стреми със своята дарба и своите изразни средства да бъде близък до оригинала.

Бина Харалампиева припомня, че писателят Димитър Димов е бил принуден от тогавашния режим да допише “Тютюн”. Той добавя герои и събития, които успяват да заживеят убедително свой живот, благодарение на огромния му талант. Истинската сила на романа му обаче е в оригиналната, първа версия, която поставя екипът на Варненския театър. В нея авторът изследва човека и тъмните страни в неговата душа.

Бина Харалампиева споделя още, че писателят създава два уникални, много силни характера – Борис и Ирина, а тяхната среща и фаталната им любов въздействат като нож, опрян до гърлото. “Разпадът на личността при Борис и Ирина, а и при неколцина други герои е изключително любопитен за театъра. Една жестока провокация за театъра, за актьорите, за режисьора”, добавя още тя и признава, че работата по постановката е била рядко удоволствие.

За представлението “Тютюн” творческият екип и Варненският драматичен театър „Стоян Бъчваров“ са отличени с Наградата “Варна” в областта на културата за 2022, която се присъжда с решение на Общинския съвет в града. Отличието е и по повод 100-годишнината на Театъра.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here