Именитата народна певица Гергана Димитрова от Плевен ще проведе майсторски клас в НУИ “Панайот Пипков”

0
759
Гергана Димитрова

Именитата народна певица Гергана Димитрова от Плевен ще проведе майсторски клас в Националното училище по изкуствата “Панайот Пипков” – Плевен, на 13 и 14 януари 2024 г.

“След 30 години отново ще се завърна в моя роден град Плевен и моето Музикално училище, но този път като преподавател! Щастлива и благодарна съм за тази покана! Благодаря на Елка Недялкова и ръководството на Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков“ – Плевен”, споделя Гергана Димитрова по повод предстоящото образователно събитие.

Тя е родена на 27 февруари 1975 г. в град Плевен, където завършва Музикалното училище „Панайот Пипков“ със специалност народно пеене. Продължава образованието си в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със специалност музикална педагогика. Още в училище мечтае да пее в Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци, в който дълги години солист е баща й Димитър Димитров, а майка й Ненка Димитрова пее в алтовата партия на хора. Но съдбата й предлага друга значима възможност за професионална реализация. Обявен е конкурс за прочутия женски хор „Мистерията на българските гласове“. Гергана Димитрова се явява, одобрена е и вече над 25 години е част от славната му история. Паралелно с това твори и в популярната певческа фолклорна формация „Ева квартет“.

Търсещият й творчески дух намира изява и в нейни индивидуални проекти на основата на българското народни пеене, които й печелят хиляди почитатели по целия свят. Тя не спира да композира и твори с по-голяма свобода, съчетавайки различни стилове, експериментираща и разгръщаща таланта си в нови направления. Използва артистичния псевдоним Белонога, вдъхновена от поемата „Изворът на белоногата“ на П. Р. Славейков и главната героиня Гергана, която носи изконните български ценности в душата си.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова (вляво) и Лиса Джерард.

Смята се за щастлив човек, който работи това, което обича, и сбъдва мечтите си всеки ден. Една от тях е да застане на една сцена със световноизвестната Лиса Джерард. И се случва – в съвместен проект между австралийската певица и „Мистерията на българските гласове“. Концертите им се превръщат в събитие навсякъде по света. Продължават и в момента. Гергана Димитрова е омъжена за кавалджията и композитор Константин Генчев, с когото имат двама синове, които също се занимават с музика.

Гергана Димитрова работи по множество интересни музикални проекти, преподава музика и пеене на деца на различни възрасти.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here