Валентин Асенов – Хъкъла получи наградата „Св. Пимен Зографски“ на Дружеството на плевенските художници

0
2223
Валентин Асенов - Хъкъла
Хъкъла пред своите живописни платна.

Валентин Асенов – Хъкъла получи наградата „Св. Пимен Зографски“ на Дружеството на плевенските художници при откриването на традиционния Есенен салон тази вечер в ХГ „Илия Бешков“. Призът му беше връчен от Убавка Тончев, председател на журито, което е оценило участниците, и миналогодишен носител на наградата. Подгласници на Хъкъла са Павлин Ковачев – живопис, и Валери Петров – графика.  

До финалната тройка се стига след два етапа – от участващите творци са номинирани 25 след тайно гласуване, които са сведени до 13 – отново след тайно гласуване. „Хъкъла събра най-много гласове, но, разбира се, всички 13 колеги заслужават този диплом. Ние взехме решение наградените автори до тази година, които са 10-ина вече, да не участват в конкурса, за да бъдем коректни“, коментира Убавка Тончев.  

„Много съм развълнуван. Всички колеги, участвали в тази традиционна изложба, показваме едни от най-добрите си неща. Радвам се, че журито е оценило моите творби с тази награда. Пожелавам на всички автори да стигнат и те до това отличие, да имат големи успехи и да се срещаме с всички по изложби“, каза при получаване на отличието Хъкъла. И добави, че доста години е очаквал да стигне до това признание. „Винаги съм се стремил в тези изложби да показвам най-доброто, което съм сътворил, и се радвам, че тази година съм отличен“, коментира още той.

Хъкъла участва във вернисажа с 2 живописни работи, в които е застъпено въздействието на хармонията на цветове, което е характерна черта на неговото изкуство. Има и конкретни неща в творбите му, но те са просто подсказка към неговите впечатления и преживявания от това лято в родно му село Обител, Търговищко.

Освен художник, Хъкъла е и преподавател в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен. „Имаме много талантливи деца и повечето от тях поемат по този път и след училище. След миналата учебна година имаме 100% успеваемост на учениците, които кандидатстваха в Националната художествена академия в София, в Университета по архитектура, строителство и геодезия и във Великотърновския университет. Всяка година имаме художници, които завършват училище със специалност „Изящни изкуства“ – живопис, графика и скулптура, и продължават образованието си във висшите учебни заведения в страната и в чужбина, което доказва, че подготовката им при нас е на високо ниво“, каза още Хъкъла.

В качеството си на председател на Дружеството на плевенските художници Валентин Асенов определи Есенния салон, който беше открит тази вечер, като чудесен. „Има доста предизвикателства от страна на колегите. Някои се представят с по-нови неща – като работа, като мислене, като начин на изказ, което допринася изложбата да е на много високо ниво“, анализира експозицията той.      

Биография на Валентин Асенов – Хъкъла

Валентин Асенов – Хъкъла, е роден на 22.12.1961 г. в с. Обител, Област Търговище. През 1981 г. завършва Художествена гимназия в гр. Казанлък, а през 1987 г. – и ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” със специалност „Живопис“. От 1988 г. участва в над 17 национални общи изложби и във всички експозиции, организирани от Представителството в Плевен на Съюза на българските художници, на което е член. Има 11 самостоятелни експозиции в страната. От 1998 до 2003 година участва в изложби в галериите “Пранерщрасе” – Мюнхен, и ART Fair – Франкфурт, Германия. Носител е на много отличия от бианалета, национални изложби и други престижни форуми. Участва в пленери в чужбина и в страната. Негови творби са притежание на Министерство на културата – България, на художествени галерии в Плевен, на частни лица и колекции в България, Германия, Турция, САЩ, Испания, Англия. Живее и твори в Плевен. Хъкъла е председател на Дружеството на художниците в Плевен и преподавател в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в града.  

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here