Успешна 2022 година за културния живот в Плевен отчете кметът Георг Спартански

0
268
Община Плевен

Успешна 2022 година за културния живот в Плевен отчете кметът Георг Спартански. Наред с традиционните и протоколни прояви, свързани с годишнини на събития и личности, Културният календар на Община Плевен през 2022 г. се отличава с много мероприятия с национално и международно значение. От няколко години Плевен се утвърди като фестивален център в различни направления на културата и изкуството, заявява в отчета си кметът. През 2022 г. се проведе V издание на международния куклен фестивал за всички възрасти „Шарено петле“ с 10 представления и 2 творчески работилници за направа на кукли от плодове и зеленчуци.

За шести път гражданите  и гостите  на Плевен  имаха възможност  да гледат   Международния „Есен джаз фест“, който с 8 концерта представи класическия джаз и новите тенденции в развитието му. Участници в двата фестивала бяха артисти и музиканти от  Гърция,  Мароко,  Сърбия,  Перу,  Хърватска  и  Шотландия.  

Община  Плевен подпомогна финансово и Международния китарен фестивал “Плевен”, който се утвърди като едно от значимите културни събития в града.

През настоящата година беше организирано и XI-то издание на Международното биенале на малките форми, в което бяха представени над 400 произведения на изкуството на художници от 13 държави.

За XVI път плевенските музеи и галерии участваха в европейската инициатива „Нощ в музея“ и представиха по атрактивен начин богатите музейни фондове в 9 изложби, съпътствани с концерти.

Ежегодно с финансовата подкрепа на Община Плевен Плевенската филхармония организира и представя оперен спектакъл. През настоящата година в Летния театър в парк “Кайлъка” беше представена операта „Тоска“ от Дж. Пучини.

Общинските културни институти – Общинският хор “Гена Димитрова”, Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци “Иван Вълев” и Духовият оркестър, изнесоха 14 концерта и участваха във всички тържествени ритуали по случай годишнини на личности и събития.

В трите артцентъра за периода януари – ноември са открити 32 изложби на плевенски и гостуващи художници.

2022 г. беше много успешна за Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци “Иван Вълев”. Артистите участваха в Дунавския фестивал „Златен мост“ в Будапеща, където спечелиха приза „Сребърен верижен мост“. Имаха изява с Националния гвардейски оркестър в Световния фестивал на военните оркестри „Тато 2022″ в Базел, Швейцария, и участваха в Танцовия конкурс в гр. Чонан – Южна Корея, където спечелиха сребърният приз и парична награда.

И през тази година 7.2% от сборния бюджет на Община Плевен беше за издръжка на културните институти и провеждане на много културни мероприятия, уточняват от Община Плевен.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here