Удължават срока за подаване на документи за участие в Международния конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова”

0
822
Международен конкурс

Срокът за подаване на документи за участие в Четвъртия международен конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова” е удължен до 12 май 2021 г. включително. Музикалното събитие ще се състои от 22 до 26 май в зала „Емил Димитров” на читалище „Съгласие 1869” в Плевен.

В него могат да участват млади оперни певци от 16 г. до 32 г. за жените и до 35 г. за мъжете. Прослушванията ще се осъществяват по видове гласове и по реда на жребий, изтеглен в деня преди конкурса, който ще се проведе в два тура. В първия кандидатите изпълняват една ария и кабалета по избор и песен от български композитор, а във втория – една ария от Моцарт и една ария по избор, различна от изпълнените в първия тур.

Журито ще оглави маестро Найден Тодоров – директор на Софийска филхармония, който бе негов председател и в третото издание. Другите членове са Адриан Холендер (Австрия), проф. Нико Исаков – декан на Вокалния факултет на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София, и изтъкнатите оперни певци Дарина Такова и Калуди Калудов.

Ще бъдат присъдени три награди за жени на стойност 3 000 лв, 2 000 лв и 1000 лв и три награди за мъже на същата стойност. За най-добро изпълнение на българска песен ще бъдат връчени приз и 600 лв. Журито има право да не присъди всички награди, а решенията му са окончателни. Фондация „Гена Димитрова” може да присъди награда на добре представил се, но останал извън класирането български участник. На носителите на първи награди ще се осигури участие в концерт на Софийската филхармония.

В заключителния концерт на Плевенската филхармония на 26 май ще участват носителите на награди по предложение на журито, както и Общински хор „Гена Димитрова“.

Международният конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова” се организира от Плевенската филхармония със съдействието на Министерство на културата и община Плевен. Статутът на конкурса (и произтичащите от него общи положения, ред и условие за участие, награди, организационен комитет) е изработен от Гена Димитрова в сътрудничество с маестро Георги Нотев – главен диригент на Плевенската филхармония (2005).

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here