Отиде си певицата с вълшебен глас Ваня Костова

0
670
Ваня Костова

Отиде си Ваня Костова – обичаната от поколения изпълнителка, оставила в златната съкровищница на българската култура песни, в които са душата и сърцето й.

Певицата е родена в Димитровград. Прекарва детството си в Родопите, а по-късно в Бургас, където завършва езикова гимназия. Продължава образованието си в Българската държавна консерватория в класа на Георги Кордов. От нейния випуск са още Венета Рангелова, Ралица Ангелова от „Тоника СВ“, Веселин Маринов, Богдан Томов и др.

През 1980 г. участва на общонационален конкурс към ансамбъла на ГУСВ за вокалисти на новосформираната вокална група „Тоника СВ“. Журито избира нея, Милица Божинова, Ралица Ангелова, Драгомир Димитров и Теодор Шишманов.

Продуцентът и основателят на групата, композиторът Стефан Диомов, започва да пише свои и да предлага песни и от други автори. През 1981 г. Ваня изпява първата си песен като професионална певица заедно с „Тоника СВ“ – „Приятели“ по музика на Стефан Диомов и текст на Георги Белев. Тази песен впоследствие печели конкурса „Мелодия на годината“.

През 1982 г. е издаден и първият албум на групата, озаглавен „Приятели“. Ваня Костова се превръща в солист на състава и песни от този период като „Приятели“, „Аз и моето момиче“, „Като сън“, „Конче мое“, „Къде си“, „Вместо сбогом“, „Ако те има“ допринасят за нейната популярност.

Тя има и самостоятелна кариера с песни като „Черен кон, не умирай върху белия сняг“, „Лятото“ – дует с композитора Стефан Димитров, „Искам да ти кажа“, „Звезда“. През 1987 г. издава първия си самостоятелен албум. От 2004 г., освен самостоятелно, се изявява и в дует със сина си Боян Михайлов.

Поклон пред светлата й памет!

Информация: Министерство на културата

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here