Ученици от НУИ „Панайот Пипков“ спечелиха първи награди от международни клавирни конкурси в Италия и България

0
1346
Славчо Тодоров и Борил Марков
Славчо Тодоров и Борил Марков

Ученици от класа по пиано на Антоанета Воденичарова при Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен спечелиха първи награди т международни клавирни конкурси в гр. Сполето, Италия, и в гр. Русе, България.

Млади пианисти от Италия, Русия, Гърция, България и Китай показват уменията си по време на 7-я Международeн конкурс „Citta di Spoleto“, който се проведе в рамките на Фестивала „Strumenti&Musica“. Плевенчанинът Борис Дочев (12 г.) се конкурира в група до 14 години, в която доказва своята висока класа и му е присъдена първа награда.

Другият възпитаник на Воденичарова – Николай Цветков (9 г.), мери сили с 10-годишните и също печели най-високото отличие. И двамата пианисти изпълняват пиеси от класически и романтични композитори. Борис получава 98 точки от 100 възможни, а Николай – 97. Сред членовете на журито, присъдило високите отличия, е и проф. Борислава Танева, преподавател в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София.

Ярък успех на 12-я Международен конкурс „Франц Шуберт“ в гр. Русе постигна Клавирното дуо в състав Борил Марков (14 г) и Славчо Тодоров (17 г). В група до 19 години те са отличени с първа награда от международно жури с председател проф. Людмил Ангелов от Нов български университет. Във вторник двамата вече доказани пианисти от Плевен ще участват в Гала концерта, на който ще изпълнят произведения на Шуберт и Самуел Барбър.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here