Ученици от НУИ „П. Пипков“ под ръководството на кавалджията д-р Владимир Величков се представиха впечатляващо на концерта „Млади фолклорни таланти“ в БНР

0
390
НУИ "П. Пипков" - малък оркестър

Малкият народен оркестър (5 – 7 клас) при НУИ „Панайот Пипков“ в Плевен и кавалджията Преслав Стефанов (8 клас) от класа по кавал на д-р Владимир Величков участваха в концерта „Млади фолклорни таланти“, който се състоя в Първо студио на Българското национално радио на 18 февруари 2024 г. Събитието се излъчваше директно по програма “Хоризонт”, както и в платформата за подкасти binar.bg.

„Млади фолклорни таланти“ е единственият конкурс в националния радиоефир за народна музика с участие на певци и инструменталисти. БНР, програма „Хоризонт“ и предаването „Рано в неделя“ го организират вече 22 години. В него могат да участват деца с любителски и професионални записи на възраст от 3 до 18 години, в три възрастови групи. Всяка година се провежда концертът „Млади фолклорни таланти“ с лауреатите от конкурса, в който изява получават всички желаещи първенци и подгласници. Наградита за победителите са професионални записи в БНР. 

Събитието е особено престижно и тази година събра на една сцена над 300 деца от цяла България. Младите плевенски таланти впечатлиха публиката и музикалните критици със своите инструментални изпълнения. Прозвучаха пиесата за два кавала “Иванина ръченица” в изпълнение на Преслав Стефанов и неговия преподавател д-р Владимир Величков и “Плевенска ръченица”, в която малкият оркестър демонстрира много високо ниво на музициране.

Автор и на двете композиции и аранжиментите им е Величков. Той създава голямата част от музиката за оркестъра, защото я съобразява детайлно с нивото на изпълнителите. Стремежът му е произведенията да са с висока художествена стойност, но и технически да са сложни. “Стремя се пиесите да се изсвиряеми от всяко едно дете, да са лесно запомнящи се, но в същото време да са и сложни, за да може да се развиват. Освен това така се възпитава и музикалната памет, което е много важно за един музикант”, коментира за “Духът на Плевен” той.

Величков призна, че психическото и физическо натоварване за младите изпълнители е било сериозно, заради пътуването до София на 18 февруари рано сутринта, репетициите и самия концерт, но децата са се справили като истински професионалисти. Своята безценна подкрепяща и организационна роля в тази ситуация са имали и родителите, на които преподавателят е много благодарен. В своята сценична изява плевенските таланти демонстрират и прекрасно сценично поведение, на което преподавателят им също държи много, а с цялостната си изява представят Плевен и НУИ “П. Пипков” на изключително достойно ниво.

Престижните изяви за малкия фолклорен оркестър при НУИ „П. Пипков“ продължават. На 6-ти март децата са на снимки в БНТ-1 за предаването „Иде нашенската музика“. Участието им е част от първата награда, която спечелиха от Националния конкурс „Пиленце пее“ – София, през 2023 г.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here