Ученици от класа по флейта на Мария Александрова при НУИ „Панайот Пипков“ се върнаха с престижни награди от конкурси

0
979
НУИ "Панайот Пипков"

Ученици от класа по флейта на Мария Александрова при Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен се върнаха с престижни награди от два конкурса.

Мира Иванова – 11 клас, спечели първа награда в III възрастова група от XII-ият Конкурс за млади изпълнители на дървени духови инструменти „Добрин Петков”, който се проведе в едноименното Пловдивско музикално училище преди дни. Талантливата флейтистка получи и стипедия от Министерството на културата по Програмата за закрила на деца с изявени дарби.   

Плевенчанката впечатли журито с председател проф. д-р Сава Димитров от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” с изпълненията си на Концерт D dur – I част, от В. А. Моцарт и „Фантазия“ от Жорж Хю. Чудесният клавирен съпровод осигури пианистката Магдалена Начева от НУИ „П. Пипков“.  

25 млади инструменталисти от 8 до 18-годишна възраст се представиха с флейта, обой или кларинет в конкурса. Всички те са възпитаници на училища по изкуства в страната и чужбина. 

Друга талантлива ученичка на Мария Александрова – Александрина Александрова, се представи убедително на VI Международен конкурс, който се проведе онлайн във Варна от 16 до 18 октомври 2021 г. Тя спечели трета награда в III възрастова група и стипендия от Министерството на културата. Единадесетокласничката изпълни Концерт G dur – I част, от К. Щамиц, „Унгарска рапсодия“от В. Поп и „Хумореска“ от Ф. Павлов. Акомпаниментът осигури Магдалена Начева.

В същия конкурс участва и Тереза Христова – във II възрастова група, която също спечели трета награда. Тя се изяви със Соната G dur – I и II част, от Хендел, „Танц на куклите“ от Е. Кьолер и „Весела разходка“ от Ф. Павлов. За чудесното й представяне допринесе и клавирният съпровод на Стела Томова.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here