БНБ пуска възпоменателна монета „150 години от рождението на Панайот Пипков“

0
1149
Панайот Пипков - монета

Нова медна възпоменателна монета на тема „150 години от рождението на Панайот Пипков“ влиза в обращение от днес, 15 ноември 2021 г., информират от Българската народна банка. Монетата, която е част от серията „Български творци”, ще се продава на цена от 36 лева.

Номиналната стойност на новата възпоменателна монета е 2 лева. Изработката е от мед, проба 999/1000, теглото възлиза на 16.4 грама, а диаметърът достига 34.2 милиметра. На канта (гурт) на монетата е изписано „Върви, народе възродени” и е в тираж от 3 000 броя. На лицето на монетата са изобразени емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата, в полукръг горе има надпис „Българска народна банка“, а долу са годината на емисията „2021“ и номиналната стойност „2 лева“.

Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси на пл. „Княз Александър I“ № 1 и четири каси в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ № 10, както и в офиси и клонове на Банка ДСК АД, Първа инвестиционна банка АД, Райфайзенбанк (България) EАД и Тексим Банк АД.

В Плевен монетата ще се предлага в двата на клона на Първа инвестиционна банка на ул. „Дойран“ № 138 и на ул. „Васил Левски“ № 126 и в клоновете на Райфайзенбанк (България) на ул. „Вардар“ № 1, на ул. „Цар Борис III“ № 2 и на ул. „Хр.Ботев“ № 74. В периода от 15 до 17 ноември 2021 г. включително всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от Българската народна банка до 2 броя монети, след което възпоменателната монета „150 години от рождението на Панайот Пипков“ ще се продава без ограничения.

Панайот Пипков е роден на 21 ноември 1871 година в Пловдив, баща му Христо Пипков е изявен музикант. Той е сред пионерите на професионалната музика в България, един от малкото представители на т. нар. Първо поколение български композитори, пише в Информационната дипляна за монетата, публикувана от БНБ. Изявите му са разностранни – хорист, създател и ръководител на самодейни и професионални хорове и оркестри, учител по музика, актьор, музиковед, издател, автор на стихове и драми, публицист и общественик, акордьор на стари пиана, баща на известния български композитор Любомир Пипков.

Починал е на 25 август 1942 година в София.

Националното училище по изкуствата в Плевен носи името на изявения български музикант и общественик Панайот Пипков.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here