Творци споделят изкуство: Александър Мутафчийски пее откъси от оперетата „Царицата на чардаша“ (видео)

0
1081
Александър Мутафчийски

Александър Мутафчийски, солист и режисьор на Националния музикален театър “Стефан Македонски” в София, се включва в инициативата „Творци споделят изкуство“ на Сдружение „Духът на Плевен“ с музикални откъси от обичаната оперета на Имре Калман „Царицата на чардаша“. С жизнеутвърждаващите послания на музикалното произведение, покоряващо безспир сцените по света и у нас, артистът отправя своите пожелания към всички да са здрави, преосмислящи важните неща в живота, подкрепящи приятелите и близките си и очакващи с вълнение онзи вдъхновяващ момент, в който ще бъдат поканени на спектакъл в Музикалния театър.   

Александър Метафчийски е роден през 1972 г. в град Варна. Завършва Държавната музикална академия „Панчо Владигеров” в София през 1999 г. със специалност оперно пеене при проф. Лили Стефанова и проф. Павел Герджиков. Още като студент в първи курс (през 1996 г.) дебютира на сцената на Варненската опера в оперите „Така правят всички” от Моцарт и „Любовен еликсир” от Доницети, където изпълнява баритоновите партии.

От 1997 г. е солист в трупата на Националния музикален театър “Стефан Македонски”. Същата година става лауреат и носител на Първа награда на Първия конкурс за млади оперетни и мюзикълни артисти “Мими Балканска”. За ролята на конферансието от “Кабаре” през 1999 г. е номиниран за наградата на Съюза на музикалните и танцови дейци “Кристална лира”, а през 2003 г. получава „Кристална лира” за ролята си на Джери/Дафни в “Муци/Някои го предпочитат горещо”.

Репертоарът му включва роли от класически оперети, мюзикъли, изпълнява и много камерна музика. Има записи за Българската национална телевизия и Българското национално радио. Гастролира както у нас, така и на престижни световни сцени. Изявява се и като режисьор. Плевенската публика имаше удоволствието да го види в ролята на ратая Иван в драматично-музикалния спектакъл на режисьора Димо Дешев „Българи от старо време“ по Любен Каравелов, който реализираха четири култирни института на сцената на Летния театър в Плевен на 4 юни 2018 г. Александър Мутафчийски се е изявявал на плевенска сцена и като режисьор и солист на съвместни проекти с Общински хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева.

Александър Мутафчийски и Катерина Тупарова
С хор „Гена Димитрова“

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here