Творци от България, Аржентина и Япония пристигнаха в град Левски за международна изложба с пленер “Нови хоризонти”

0
401
Пленер - Община Левски

Творци от България, Аржентина и Япония пристигнаха в град Левски за международна изложба с пленер “Нови хоризонти”. Проявата се организира по проект на Фондация “Аматерас”, а откриването на експозицията ще е на 3 юли, от 19.00 ч., в изложбената зала на НЧ „Георги Парцалев – 1901”. Очаква се да присъстват представителите на посолството на Япония в София Такаюки Шинозава, съветник и зам.-ръководител на мисия, и Кенто Мураки, културно аташе.

Участниците в събитието ще имат възможност да се запознаят с местни културни традиции и обичаи, бита и кулинарното наследство на град Левски и селата Трънчовица и Градище. Гостите ще посетят Деветашкото плато, защитената местност „Тараклъка”, Крушунските водопади и др. забележителности в района. От своя страна артистите от Япония ще покажат японско изкуство, ще проведат уъркшоп по японска калиграфия и рисуване върху ветрила с живописната техника Суми-е.

В международната изложба участват Летисия Бургос (Аржентина) – с хартиено изкуство и графика, Даниела Тодорова – с инсталация на хартиено изкуство, Тодор Тодоров – със скулптура, Петър Лазалов – с гравюри, представителите на Япония Какуко Ишии – с хартиено изкуство и инсталации, Ичиро Мацуо – с керамика, Маюми Цукуда – с текстил и бамбук, Кенджи Сато – с инсталации, графика и живописната техника Суми–е и Мегуми Сато.

Фондация „Аматерас“ е приела за своя мисия развитието на изкуството и поставянето на България на видимо място на световната културна карта, като изгражда междукултурен обмен, работи от години и има дългосрочни обменни проекти. Тенденцията е в бъдещия музей „Георги Парцалев” в град Левски да бъде генерирана международна колекция за Община Левски, като проектът е дългосрочен, информират организаторите на интересната културна проява.

На Петровден, 29 юни, участниците в пленера са в село Трънчовица, където посещават Културно-информационния център „Григор Вачков” и се запознават с бита и местните културни традиции. В двора на католическия храм “Св. Архангел Михаил” гостите опитват традиционни ястия за населеното място и се запознават с кулинарното му наследство.

Деца от школите към НЧ „Георги Парцалев 1901” в град Левски участваха в представянето на българската шевица и българския грънчарски занаят, което се състоя в парка до сградата на Община Левски.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here