Туристическият център в Плевен е преместен в близост до културни и исторически забележителности

0
693
Туристически информционен център

Общинският туристически център вече работи в обновена сграда в Градската градина на Плевен. По този начин се изпълнява едно от основните изисквания за сертифицирането му – да е на централно комуникативно място, в близост до исторически и културни забележителности – Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец”, Регионалния исторически музей, Художествена галерия „Илия Бешков”, Галерия-колекция „Дарение на Светлин Русев”, Артцентър „Плевен“. Сградата се намира недалеч от общински паркинг с осигурени места за хора с увреждания, с което отговаря на задължението да бъде осигурена достъпна среда.

Помещенията, където се намира вече Туристическият център, бяха основно ремонтирани през 2019 г. със средства от общинския бюджет съгласно задължителните разпоредби на Наредба № 2/26.10.2015 г. на Министерството на туризма за единните стандарти и за организацията на дейността на туристическите информационни центрове. Обособено и обзаведено е работно помещение за посрещане на туристи, както и помещение за магазин за сувенири. Разработват се проекти за рекламно-информационни материали и сувенири, популяризиращи забележителностите на Плевен. Закупен и доставен е киоск, който ще представя богата информация за града. В процес на разработка е и сайтът „ТИЦ – Община Плевен”, който също е задължително условие за сертифицирането на центъра. Изграден е отделен вход и външно санитарно помещение като част от достъпната среда за хора с увреждания.

Във връзка с изпълнените изисквания съгласно Закона за туризма и Наредба № 2/26.10.2015 г. на Министерството на туризма предстои процедура по внасяне на документи за сертифициране на ТИЦ – Плевен, в ресорното министерство. Основният документ за изпълнение на  процедурата е решение на Общинския съвет за създаване на Общински туристически информационен център с търговски обект (магазин за сувенири). Такова решение с № 349 беше прието на заседание на местния парламент на 12 ноември 2020 г.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here