Трима изявени бивши възпитаници на НУИ “Панайот Пипков” – Плевен се включват в “Българево Classic”

0
360
концерт

Трима изявени бивши възпитаници на Националното училище по изкуствата “Панайот Пипков” – Плевен ще се включат в третото издание на “Българево Classic”. Събитието среща музиканти от световните сцени и млади таланти на 3 август в село Българово, Община Каварна. Концертът започва в 20 часа на сцената на читалище „Народен Будител – 1940“. Момчил Мончев – виола, Розен Делев – пиано, и Цветомир Цанков – цигулка, ще покорят със своето стойностно класическо изкуство публиката.

Цветомир Цанков е роден през 1984 г. в Казанлък. Завършва СМУ “Панайот Пиков“ – Плевен в класа по цигулка на Благородна Танева. Продължава обучението си в университета “Фолкванг“ – гр. Есен, Германия, при проф. Минчо Минчев, проф. Андреас Райнер и проф. Маюми Хирасаки.

Печели престижни награди от национални и международни конкурси в България, Румъния и Чехия. След временни договори в оркестъра на Баварската държавна опера в Мюнхен и Радиооркестъра в Кьолн се установява през 2017 г. в оркестъра на Франкфуртската опера. Свири на цигулка, направена от казанлъшкия лютиер Пламен Едрев.

Другият участник в концерта е пианистът Розен Делев, който е роден в Плевен, където завършва същото училище, но в класа по пиано на Антоанета Воденичарова. Продължава обучението си в Мюнхенската консерватория при доц. Майкъл Лесли. От 2016 е преподавател по пиано в Мюнхенското музикално училище. Изнася солови и камерни концерти в Германия, Украйна и България.

Момчил Мончев е роден в Плевен през 1984 г. Завършва СМУ „Панайот Пипков“ в класа по виола на Маргарита Казакова и продължава образованието си САЩ и Германия. През годините има щастието да работи с множество утвърдени педагози, като специално място в музикалното и личностно му развитие заема проф. Емил Кантор. От 2016 г. Момчил Мончев е преподавател в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен и оркестрант в Плевенската филхармония. Той организира разнообразни проекти, в които участва. Част от тази му дейност са и концертите от поредицата „Българево CLASSIC“.

В музикалното събитие ще участват и младите таланти Кристиан Станчев и Александър Станчев от Русе. Кристиан е роден през 2003 г., а от 2010 г. учи в Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ – Русе, специалност класическа китара. Завършва през 2022 г. и участва в много културни мероприятия, концерти и конкурси в Русе и страната.

Александър Станчев е роден през 2006 г. в Русе и е ученик в споменатото училище със специалност ударни инструменти.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here