Пътуващият кинофестивал “Филмирай” спира в Плевен с едни от най-популярните български филми

0
461
Кинофестивал

Пътуващият кинофестивал “Филмирай” спира в Плевен с едни от най-популярните български филми. Прожекциите ще са от 16 до 19 август в парка на Регионалния исторически музей, а началният час е 20.30 ч. Входът е свободен.

На 16 август, сряда, почитателите на Петя Дубарова ще могат да видят хитовата лента “Петя на моята Петя” (2021 г.). Режисьор е Александър Косев, а сценаристи – Нели Димитрова и Валентина Ангелова. Участват актьорите Александра Костова, Алиса Атанасова, Албена Павлова, Юлиан Вергов, Моньо Монев, Алена Вергова, Ясен Атанасов, Мартин Методиев, Емил Марков, Александър Милчев. Коя е Петя? Новата учебна година започва с внезапни промени. Нов директор, нови правила и тежък инцидент, който ще промени живота на група младежи от 11-ти клас. На фона на несправедливостта в гимназията, едно момиче решава да действа и да се бори срещу всичко, което превръща съучениците ѝ „в консервни кутии без етикети“. Защото системата в лицето на директор Крачунов обича послушните и не толерира различните. 40 години след смъртта на любимата ѝ поетеса Петя Дубарова, Петя ще открие смисъла в това да живее и обича истински.

На 17 август, сряда, е времето за комедията на Ивайло Пенчев “Чичо Коледа”, която е събрала фантастичен актьорски състав в една трогателна приказка за човешката надежда. В лавината от комични ситуации всеки от героите търси това, за което жадува най-много: семейство, идентичност, прошка, любов, съчувствие, приятелство. Няма как желанията им да не се сбъднат, стига да повярват в Чичо Коледа. В ролите са Филип Аврамов, Ален Ангелов, Малин Кръстев, Симона Халачева, Васил Банов, Стефан Денолюбов.

Новият български филм „Бягство“ (2022 г.) ще видим на 18 август, четвъртък. Той е в жанра на психологическия трилър. Това е третият филм на режисьора Виктор Божинов, който стои зад успешните ленти „Възвишение“ и „Голата истина за група Жигули“. Действието в „Бягство“ се развива в изоставеното селище в Родопите – Чамла. Това е и най-високото село в България – на 1650 м надморска височина, а за първи път филмът беше прожектиран именно там. Сюжетът разказва за противопоставянето и конфронтацията на две коренно различни групи млади хора. Едните се борят да върнат живота в изоставеното село, а другите управляват комуна за наркозависими.

Кинофестивалът завършва със “Завръщане 2” (2021 г.) – на 19 август, петък. Филмът е разказ продължение за четиримата приятели, събрали се отново след 20 години в Пловдив. Ако в ”Завръщане” конфликтът бе между Алекс и Бранко (в ролите: Ники Илиев и Башар Рахал), в “Завръщане 2” тестът за приятелството добива нови измерения. Алекс и приятелите му ще трябва да вземат неочаквано решение. Конфликтът между тях нараства, предаден и през любовните отношение на героите – ревност, страст и много хумор.

Прекрасното операторско майсторство улавя отново любими и важни за Пловдив места. Както и в първата част на „Завръщане“, сюжетът се развива сред културните и исторически забележителности на града и влиза по свой неповторим начин в новото културно наследство и история на Пловдив, защото градът е изключителна част от действието. Доказан факт е, че киното има уникалното влияние да привлича туристи в градовете, където са заснети кадрите и да прокрадва идеята за опознаване – „Завръщане“ не прави изключение.  

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here