Община Левски ще увековечи творците Георги Парцалев, Григор Вачков и Дончо Цончев със скулптурната композиция “Земляците”

0
164
Община Левски

Община Левски ще увековечи творците Георги Парцалев, Григор Вачков и Дончо Цончев със скулптурната композиция “Земляците”, информират от пресцентъра на общината. Предварителната идея за произведението е на скулптора Борис Борисов, който през последните години е изваял четири знакови паметника: големия монумент на цар Калоян във Варна, на народопсихолога Иван Хаджийски в Троян, на братята филантропи Евлоги и Христо Георгиеви в Карлово и  паметника на Алеко Константинов в центъра на София и други.

На 5 август, от 11,00 часа в сградата на местната администрация, ще се състои общоградско събрание за учредяването на инициативен комитет за събиране на средства за изработване и поставяне на скулптурната композиция на тримата емблематични творци за Община Левски. Предвижда се произведението да бъде разположено в началото на пешеходната зона в парковата част в град Левски.

Инициативният комитет е с председател Любка Александрова, кмет на Община Левски, и членове: Ангел Симеонов – поет, колекционер, член на Съюза на българските писатели; Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели; проф. Валери Стефанов – председател на Съюза на колекционерите и преподавател в СУ „Климент Охридски“; Георги Янков – председател на Общинския ловно-рибарски съюз; Димитър Томов – писател и издател, член на Съюза на българските писатели; чл. кор. Иван Гранитски – издател и писател; инж. Иван Петков – бивш председател на УС на НЛРС-СЛРБ; Дочка Дочев – общински съветник в Община Левски; Мариана Петрова – родственица на Георги Парцалев; Павлина Терзийска – представител на кметство с. Трънчовица; Румен Петков – председател на ПП АБВ; Илиян Йорданов – художник, общественик. Патрон на каузата е Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България.  

Обичаният български комик Георги Парцалев и майсторът на късия разказ Дончо Цончев са родом от град Левски, а актьорът Григор Вачков е роден в с. Трънчовица, Община Левски. „Техният живот и творчество оставиха трайна следа в духовното ни пространство, в българската и в световната култура, спечелиха признанието на поколения българи и обичта и уважението на своите съграждани. С отговорност към паметта на поколенията бихме искали чрез скулптурните фигури те да живеят сред нас и сред тези, които идват след нас, като символ на достоен живот, отдаден на изкуството, което пречиства, въздига, събужда чувство за свобода и достойнство, за красота и хармония в живота“, споделят авторите на идеята.  

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here