Три млади художнички от НУИ „Панайот Пипков“ се представят с първа изложба пред публика

0
820
изложба

Теодора Георгиева, Ева Маринова и Станислава Парашкевова от Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен ще се представят с първа изложба пред публика. Експозицията се нарича „Първо впечатление“ и може да бъде посетена в „Къщата на художниците“ (ул. „Димитър Константинов“ 17) в Плевен от 17,30 часа на 12 март до края на месеца. Официално откриване няма да се състои заради противоепидемичните мерки.

И трите художнички са в 11 клас, специалност „Живопис, а техен преподавател е Валентин Асенов – Хъкъла. Теодора Георгиева ще покаже 15 картини с маслена техника, Станислава Парашкевова ще участва с 2 итонгови скулптури, 4 маслени работи, 3 рисунки, 2 от които са дигитални, и 1 линогравюра, а Ева Маринова е подготвила 5 маслени картини, 1 акварел, 1 рисунка и 2 фотографии. Те също така участват редовно в представителни изложби на училището и национални конкурси.

„За всяка от нас това е първа изложба, именно това бе и причината да я озаглавим „Първо впечатление“. Зрителите ще се докоснат до нашите творби за първи път. Ще придобият първата си представа за нас, тоест ще оставим у тях първо впечатление. И трите имахме желание за изява през тази година и ето, че ще се случи. Въпреки че начините ни на работа и творбите ни са доста различни, решихме, че би се получила една интересна комбинация“, поясни за „Духът на Плевен“ Теодора Георгиева.

Момичетата участват редовно в представителни изложби на училището и в национални конкурси. И трите искат да продължат образованието си и да се занимават с изкуство. Станислава и Ева все още имат известни колебания при избора на определена специалност. Също така не са категорични и за това дали ще продължат да учат в България или в чужбина. Теодора пък се е насочила към изучаването на живопис в Националната художествена академия в София.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here